De Populairste Diëten

Motiveer jezelf door af te vallen met een dieet dagboek

De meesten onder ons hebben diverse diëten geprobeerd waarmee we wel zijn afgevallen, maar waarna we ook weer zijn aangekomen. Het is ontzettend ontmoedigend en frustrerend om elke keer weer je te moeten inspannen voor hetzelfde resultaat. Maar waar gaan we dan de fout in?
Een van de fouten die de meesten onder ons maken is dat we ons niet realiseren dat we onszelf saboteren. Op bewust en onderbewust niveau zijn we zelf verantwoordelijk voor onze problemen. We gaan echter maar door met proberen zonder te weten waar we de fout in gaan, waardoor we aan het einde van het verhaal gedemotiveerd en gefrustreerd achterblijven.
Om te voorkomen dat we telkens dezelfde fout maken is het noodzakelijk te analyseren wat we doen en waar we de fout maken. We moeten dus een duidelijk beeld krijgen van ons leven en onze eetgewoontes. Een manier waarop dit gedaan kan worden is het bijhouden van een dieet dagboek.

Wat is een dieet dagboek?
In een dieet dagboek wordt bijgehouden wat je eet en hoeveel je eet. Bij het eten van de diverse producten houden we vaak helemaal niet in de gaten hoe groot de porties zijn en uit hoeveel calorieën die porties bestaan. Zodra je dit echter gaat bijhouden en een beeld tegenover elkaar zet van de hoeveelheid calorieën die je dagelijks binnenkrijgt, en de calorieën die je dagelijks verbrandt, dan krijg je een goed beeld van je eetgedrag.

Hoe kun je een dieet dagboek bijhouden?

  • Schrijf voordat je met je dagboek begint je doel op. Schrijf op wat je wilt bereiken en waarom je het doet.
  • Op de volgende pagina maak je een grafiek waarin je aangeeft wat je vooruitgang is. Het zou moeten weergeven hoeveel kilo’s en cm’s omvang je per maand kwijt bent geraakt.
  • Zoek op het internet een site met daarop een overzicht van producten en calorieën. Hou bij per dag wat je eet en hoeveel je eet, en zoek aan de hand van het internet overzicht het aantal calorieën erbij. Vergeet niet op te schrijven wat je drinkt anders dan water. Schrijf ook op wanneer je iets gegeten hebt en waar. Hierdoor zie je een patroon waardoor je eventuele problemen kunt vermijden en oplossen.
  • Zoek op het internet eveneens een site dat je een overzicht geeft van het aantal verbruikte calorieën per oefening zodat je een beeld krijgt van hoeveel calorieën je per dag verbrandt.

Als je dit eenmaal een aantal dagen gedaan hebt zul je zien dat je bepaalde patronen hebt in je eetgedrag. Je kunt nu analyseren waar je de fout ingaat en met wat, en je erop richten dit te voorkomen. Hierdoor krijg je extra motivatie en als je eenmaal ziet op je grafiek hoe goed je vooruitgang is zal niets je meer tegen kunnen houden.