Afslank Artikelen

Hoe gezond is juicen eigenlijk? De 5 belangrijkste weetjes over verse sappen

5 Belangrijkste Weetjes Over Juicen En Gezondheid

Juicen, oftewel zelf verse sappen maken van vruchten en groentes, is de laatste jaren erg populair. Het lijkt de ideale manier om meer fruit en groenten binnen te krijgen. Sommigen drinken sappen om hele maaltijden te vervangen, in de hoop wat extra kilo’s kwijt te raken. Toch gaan er ook steeds vaker stemmen op die de voordelen van juicen en sapkuren voor de gezondheid en slanke lijn bekritiseren. Lees snel verder om te ontdekken hoe gezond juicen eigenlijk is!

Juicen is beter dan helemaal geen fruit en groente eten

Juicen kan een goede manier zijn om vitaminen en mineralen uit fruit en groente binnen te krijgen, als je merkt dat je deze anders helemaal niet eet. Kies een combinatie van verschillende groenten en vruchten, om een mooie variatie aan gezonde stofjes binnen te krijgen.

…maar niet gezonder dan de hele vrucht of groente eten!

Het toevoegen van hele vruchten en groenten aan je dieet is beter dan sappen drinken. De juicer haalt namelijk alle vezels uit fruit en groente, en deze zijn heel gunstig voor je lichaam. Ze helpen je stofwisseling en geven je een verzadigd gevoel, waardoor je minder gaat eten. In sapvorm hebben ze deze voordelen niet.

Juicen is geen goede vervanging voor een maaltijd en zeker geen dieet

Fruit- of groentesappen zonder vezels zijn wel rijk aan vitaminen, mineralen en ook calorieën, maar ze zullen je honger nauwelijks stillen. Sappen zijn bovendien te eenzijdig om te dienen als maaltijd. Je hebt immers ook andere voedingsstoffen nodig, zoals vetten en eiwitten, naast de koolhydraten die fruit en groente bieden. Wil je af en toe sap drinken in plaats van een maaltijd eten, voeg er dan eiwitten en vetten aan toe, in de vorm van Griekse yoghurt, lijnzaadolie, amandelmelk of pure pindakaas. Dit verhoogt de voedingswaarde aanzienlijk.

Juicen is mogelijk nadelig bij het afvallen

De hele dag proberen door te komen op fruit- en groentesappen is geen goed idee voor je dieet. Er is een grote kans dat je steeds meer trek krijgt en dan de verleiding van zoete koek of zoute snacks niet meer kunt weerstaan. Ook krijg je op deze manier te weinig eiwitten binnen, waardoor je spiermassa afneemt. Dit heeft een vertragend effect op je metabolisme. Je verbrandt daardoor minder snel calorieën en je lichaam slaat meer vet op.

Juicen is niet nodig om te detoxen

Veel mensen doen eens in de zoveel tijd een sapkuur om te detoxen. Ze zien dit als een manier om het lichaam te helpen bij het verwijderen van afvalstoffen, maar er is geen onderzoek dat deze gedachte ondersteunt. Je lever en nieren zouden dit in principe op eigen kracht moeten kunnen. Als je reden hebt om aan te nemen dat die van jou niet goed functioneren, kun je beter contact opnemen met de huisarts.

Zet je tanden in fruit en groente!

Verse sappen maken van fruit en groente is beter dan deze voedingsmiddelen helemaal niet eten, maar ze in hun geheel eten verdient zeker de voorkeur. Je krijgt hiermee ook de vezels binnen, waardoor de gezondheidsvoordelen groter zijn en je een meer verzadigd gevoel hebt. Daardoor eet je minder andere dingen, wat weer goed is voor je dieet. Ook voor detox doeleinden is een sapkuur niet nodig. Sappen kun je dus schrappen. Wat ga jij doen om meer groenten en fruit te eten?

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het dan via social media!