Afslank Artikelen

Helpt hardlopen wel bij het afvallen? De 5 meest voorkomende misverstanden

Vrouw rent straat

Ben je al enige tijd geleden begonnen met hardlopen om gewicht te verliezen, maar ben je nog geen kilo kwijt? Dan is dit artikel jou op het zwetende lijf geschreven! Je bent niet de enige die denkt dat alleen gaan hardlopen voldoende is om af te vallen. Dit is een veelvoorkomende vergissing. Hieronder vind je 5 belangrijke vergissingen over hardlopen, plus manieren om wél de resultaten te behalen die je voor ogen hebt.

1. Je training is altijd hetzelfde

Heb je een mooie hardlooproute gevonden bij jou in de buurt en loop je die nu al weken? Dan is de kans groot dat je misschien eerst wel wat afviel, maar nu niet meer. Je spieren en metabolisme zijn gemaakt om zich aan te passen, dus je moet ze uitdaging blijven bieden in de vorm van variatie. Probeer dus interval training, kijk of je wat hellinkjes kunt vinden, ren korter en sneller of loop op verschillende ondergronden.

2. Je loopt wel verder, maar niet sneller

Misschien varieer je al wel in je hardlooproutes, maar loop je altijd in hetzelfde, comfortabele tempo. Ook met deze methode loop je het risico dat je op een gegeven moment geen gewicht meer verliest. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die 6 korte sprintjes trokken van elk 30 seconden, meer gewicht verloren dan mensen die 30 tot 60 minuten gematigde cardio deden. Vergroot dus de intensiteit van je training!

3. Je ziet hardlopen als de enige manier om calorieën te verbranden

Hardlopen is populair omdat het helpt met calorieën verbranden. Maar het aantal calorieën dat je hiermee wegwerkt, is in feite niet zo indrukwekkend. Het kan wel helpen, maar vergeet niet dat je ook gewoon minder calorieën kunt consumeren. Bovendien kun je door krachttraining meer spiermassa aanmaken. Dan verbrandt je lichaam automatisch meer calorieën, wat je ook doet.

Workout Plan

4. Je laat andere vormen van inspanning links liggen

Natuurlijk heeft hardlopen alsnog veel voordelen. Niet alleen als je af wilt vallen, maar voor je algehele gezondheid. Het is altijd goed om minstens 30 minuten per dag flink te bewegen en je hartslag omhoog te brengen. Maar wist je dat fietsen een effectievere vorm van inspanning is? Bovendien kun je dit gemakkelijker onderdeel maken van je dagelijkse bezigheden. Neem de fiets naar je werk, ga fietsend boodschappen doen of familie bezoeken.

5. Je let niet op wat je eet na het hardlopen

Zeker als je een flinke afstand aflegt, is de kans groot dat je na het hardlopen flinke honger hebt. Natuurlijk is het goed om je lichaam van wat nieuwe brandstof te voorzien, maar laat je niet verleiden tot zoete happen die snel energie geven maar ongezond zijn. Kies liever voor een gezonde snack van niet meer dan 150 calorieën, die voor een groot deel uit eiwitten bestaat. Die hebben je spieren nodig om te herstellen.

Hardlopen alleen is niet zaligmakend

Als je bent gaan hardlopen om af te vallen en niet de gewenste resultaten bereikt, kunnen de bovenstaande tips je helpen. Zorg voor variatie in je training en verhoog de intensiteit. Werk ook aan je spiermassa en neem soms wat vaker de fiets. Natuurlijk is het ook belangrijk om te letten op wat en hoeveel je eet. Je zult zien dat dit werkt! Welke tip ga jij proberen?

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan op social media!