Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Afvallen door gebruik van supplementen

suplementen

Een dieet volgen, sporten of constant op je eten letten, je moet er wat voor over hebben om af te vallen. Soms zou je het liefst willen dat je maar één keer in je vingers hoeft te knippen en je bent op je streefgewicht. Afvallen kost tijd en daarnaast kost afvallen ook heel veel moeite. Daarom zou het zo fijn zijn als er een wondermiddel was die het afvallen even wat sneller laat verlopen. Of beter nog: die zorgt dat je afvalt zonder dat je zelf veel hoeft te doen.

Als we sommige fabrikanten van afslanksupplementen moeten geloven bestaan deze wondermiddeltjes. Er zijn pillen die je vetverbranding versnellen, natuurlijke kruiden die je energie geven en stofjes die ervoor zorgen dat je minder honger hebt. Allemaal handige hulpmiddelen om je doel eerder en makkelijker te bereiken. Het is daarom niet gek dat veel mensen hun heil zoeken bij deze kleine wondertjes.

Op deze pagina zullen we je meer informatie geven over afslankmiddelen en welke supplementen echt werken en bij welke hiervoor nog geen bewijs is.

Wat zijn afslanksupplementen?

Afslanksupplementen zijn producten die ervoor kunnen zorgen dat je sneller je streefgewicht bereikt. Vaak zien mensen afslanksupplementen als een manier om snel even wat kilo’s kwijt te raken. Soms wordt een afslankmiddel ook gezien als het laatste redmiddel.

Er zijn ontzettend veel soorten afslankmiddelen op de markt. Al deze middelen kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Je hebt bijvoorbeeld de vetverbranders, laxeermiddelen en eetlustremmers.

Afslanksupplement bestaan uit stoffen die een bepaalde werking hebben. Sommige supplementen bestaan uit één stof zoals de Green Tea supplementen, maar vaak wordt er ook gebruik gemaakt van combinaties. Dat laatste is meestal het geval bij sportsupplementen.

Sportsupplementen en vitaminepreparaten

Andere supplementen zijn sportsupplementen en vitaminepreparaten. Ook sportsupplementen beloven vaak een snellere vetverbranding en zorgen daarnaast voor snellere opbouw van spieren of betere sportprestaties.

Het meest bekenden supplement of preparaat zijn vitaminepreparaten. Vaak wordt extra vitamine geslikt om de voeding aan te vullen.

Op deze pagina zullen we ook kort de sportsupplementen en vitaminepreparaten behandelen. We zullen hierbij ook aangeven of het zinvol is deze in te nemen.

Laxeermiddelen

Soms gebruiken mensen laxeermiddelen om af te vallen. Als je laxeermiddelen inneemt zal de weegschaal inderdaad snel een aantal kilo’s minder aangeven. Dat is natuurlijk wel een feestje. Het enige nadeel van laxeermiddelen is dat ze geen vetverlies veroorzaken.

Laxeermiddelen zijn middelen die ervoor zorgen dat je darmen worden geleegd. Je kunt dus in de meeste gevallen rekenen op flink wat wc-bezoekjes. Het gewicht dat je kwijtraakt bestaat uit de inhoud van je maag en darmen en uit vochtverlies.\Ga je na een laxeer-kuur weer normaal eten dan vullen je maag en darmen zich weer en zit je snel weer op het oude gewicht. Daarnaast kan langdurig gebruik van laxeermiddelen een tekort aan vitamines en mineralen tot gevolg hebben. Dat komt omdat je darmen niet meer in staat zijn de voedingsstoffen op te nemen omdat ze lui zijn geworden. Ze hoefden immers niet meer zelf hun werk te doen omdat de laxeermiddelen dat al voor ze deden.

Plasmiddelen

Plasmiddelen worden ook wel eens gebruik om gewichtsverlies te versnellen. In principe werken plasmiddelen hetzelfde als laxeermiddelen. Deze middelen onttrekken vocht aan je lichaam waardoor je dus veel moet plassen. Doordat je minder vocht in je lichaam hebt, ben je ook minder zwaar.

Feitelijk gezien val je af, maar ook dit gewichtsverlies wordt veroorzaakt door vochtverlies, niet door het verlies aan vet. Langdurig gebruik van plasmiddelen kan ervoor zorgen dat de mineralen in je lichaam uit balans zijn en je hebt kans op uitdroging. Blijf altijd voldoende drinken want dan kan je vochthuishouding zich weer goed herstellen.

Eetlustremmers

Een heel bekend middel die wordt gebruikt om af te vallen zijn eetlustremmers. Met minder eetlust, ga je minder eten en val je af. Het is eigenlijk heel simpel! Een bekend merk die eetlustremmers op de markt heeft gebracht is Obesimed.

Obesimed beweert dat hun afslankproducten medische hulpmiddelen zijn die je helpen om sneller af te vallen. Obesimed heeft gebruik gemaakt van een verdikkingsmiddel. Het middel heet glucomannan, dit is een bepaald soort vezel. Als je dit middel inneemt gaat het opzwellen in je maag en darmen waardoor je minder trek hebt.

Mogelijk gevolgen eetlustremmers

Omdat deze eetlustremmers stoffen bevatten die opzetten in de maag en darmen kan het er inderdaad voor zorgen dat je minder honger hebt. Maar naast dit effect zorgen deze middelen er ook voor dat je last kunt krijgen van je buik, obstipatie of diarree.

Een nog gevaarlijker effect wat mogelijk kan optreden is dat het verdikkingsmiddel een prop vormt in je keel of dat het zich dermate opzet in je darmen dat het een blokkade vormt.

Vetverbrander (fat burners)

Vetverbranders zijn supplementen die ervoor moeten zorgen dat je lichaam sneller vet gaat verbranden. Er zijn heel veel verschillende supplementen verkrijgbaar. De meeste supplementen bevatten bepaalde stoffen die de stofwisseling stimuleren.

Onderstaand benoemen we de stoffen die het meest gebruikt worden. Als je een supplement wilt aanschaffen zou je kunnen bekijken of ze deze stoffen bevatten.

Cafeïne

Cafeïne, wat dus ook in je dagelijkse koffie zit, staat erom bekend dat het je vetverbranding zou stimuleren. Deze stof heeft een oppeppend effect, zorgt ervoor dat je meer alert bent en kan helpen tegen vermoeidheid. Daarnaast kan cafeïne ook je energie en je motivatie verhogen. Voor sporters kan cafeïne ervoor zorgen dat ze zichzelf voor langere tijd kunnen inspannen.

Of cafeïne echt je vetverbranding verhoogd is nooit bewezen, wel kun je door cafeïne meer energie hebben om wat te ondernemen. Dat is wel positief. Maar voordat je 4 blikjes red bull achterover slaat moet je wel weten dat te veel cafeïne nare gevolgen kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens en hoofdpijn. Als je het bij een aantal kopjes koffie per dag houdt, heb je hier geen last van.

Carnitine

Een stof die bekend staat als vetverbrander is carnitine. Als je op zoek gaat naar producten die een snellere vetverbranding beloven zal je bij de ingrediënten bijna altijd carnitine zien staan. Carnitine heeft de functie om vetzuren te transporteren naar de mitochondriën. Door deze transportatie van vet wordt het eerder verbrand.

Het klinkt heel mooi, maar eigenlijk is het nooit goed bewezen dat carnitine echt werkt. Als je carnitine slikt in de vorm van supplementen wordt er echter maar een klein deel van de stof opgenomen door je lichaam.

Daarnaast is het niet zeker of het middel wel op de juiste plek in je lichaam terecht komt. Je lichaam bevat van nature genoeg carnitine, dus in principe is het niet nodig om dit aan te vullen.

Efedrine

Misschien zegt het merk ‘Stackers’ je iets. Dit merk verkocht tot 2004 vetverbranders die hun effect te danken hadden aan efedrine ook wel efedra genoemd. Efedra is een kruid die het hongergevoel verminderd, je meer energie geeft en het zou je vet sneller verbranden. Klinkt natuurlijk allemaal heel goed, maar de negatieve gevolgen voor de gezondheid waren zo groot, dat in 2004 het middel verboden werd. Kleine hoeveelheden efedra kan al een hoge bloeddruk, hartinfarct of een beroerte veroorzaken.

Daarnaast zijn er gevallen bekend van slapeloosheid, psychoses en nieraandoeningen. In Nederland kun je het niet meer krijgen, maar als je goed zoekt op het internet zal je het nog wel ergens kunnen vinden. De vraag is alleen of het middel de risico’s wel waard is.

Groene thee

Groene thee is veelvuldig onderzocht en vele beweren dat het de stofwisseling stimuleert waardoor je dus sneller vet verbrand. Dit wordt veroorzaakt door het stofje epigallocatechin (EGCG). Dit stofje is een antioxidant. Naast vetverbranding zou het stofje ook zorgen voor verminderde eetlust. Je kunt groene thee drinken of nemen als supplement.

Uit onderzoek bij mensen is het nooit bewezen dat groene thee echt je stofwisseling beïnvloed en je daardoor sneller vet verbrand. Toch zijn er mensen die goede ervaringen met groene thee hebben. Het middel heeft geen grote negatieve bijwerkingen, dus als het graag wilt proberen zullen we je niet tegenhouden. Lees voor gebruik wel de bijsluiter en houd jezelf aan de aanbevolen dosering.

CLA (geconjugeerde linolzuur)

CLA is ook een heel bekend middel die vaak wordt gebruikt in afslankmiddelen. CLA zou de vetverbranding verhogen en gaat daarnaast het verlies van spiermassa tegen. Dit klinkt als de ideale combinatie.

CLA is ook veelvuldig onderzocht en het effect kent geen harde bewijzen. Als CLA de vetverbranding zou verhogen zou dit zich uiten tot een paar gram extra gewichtsverlies. Een paar kilo zal het sowieso niet zijn.

Visolie

Visolie is olie die afkomstig is van uit vette vis. Deze oliën bevatten omega-3 vetzuren die veel gezondheidsvoordelen bevatten. Omega-3 beschermt tegen hart- en vaatziekten, verlaagt je bloeddruk en je cholesterol. Daarnaast wordt er van visolie gezegd dat het de vetverbranding stimuleert en zorgt voor betere sportprestaties.

Visolie hoort zeker in een gezond voedingspatroon. Er zijn heel veel verschillende supplementen verkrijgbaar, maar ze zijn niet allemaal even goed. Als je een goed supplement wilt aanschaffen let er dan op of de vetzuren EPA en DHA erin zitten.

Kanttekening visolie supplementen

Als je geen vis lust kan een supplement een goede aanvulling zijn op je voeding. Lust je wel vis dan is het niet nodig om deze dure producten aan te schaffen. Als je 1 keer per week vette vis eet krijg je al genoeg omega-3 vetzuren binnen. Of visolie ook daadwerkelijk je vetverbranding stimuleert is nog niet duidelijk naar voren gekomen bij onderzoeken.

Sport supplementen

Naast afslankmiddelen zijn er ook heel veel supplementen beschikbaar die voor sporters erg aantrekkelijke kunnen zijn. Fanatieke sporters en met name mensen die veel aan krachttraining of duurtraining doen, gebruiken vaak supplementen om hun vetverbranding te stimuleren en om sportprestaties te verbeteren. De meeste supplementen bestaan uit 1 of meerdere stoffen die bepaalde werkingen hebben. Onderstaand benoemen we de meest bekende stoffen.

Creatine

Creatine is een stof waarvan daadwerkelijk is aangetoond dat het helpt om sportprestaties te verbeteren. Het middel is voornamelijk geschikt voor krachtsporters. Creatine zit van nature in je lichaam. Het is een vorm van energie die je gebruikt wanneer je plotseling kracht moet zetten of een sprintje moet trekken.

Als je extra creatine inneemt kun je nog iets sneller sprinten of net iets meer kracht zetten bij bijvoorbeeld gewichtheffen. Doe je niet aan sport dan is het niet heel zinvol om creatine te nemen. Ben je wel een sporter en wil je betere prestaties dankzij creatine dan kun je het als volgt innemen:

 • Neem de eerste week 6-12 gram creatine per dag.
 • Neem de volgende 5 weken 3 gram per dag
 • Vervolgens neem je 6 weken een pauze en herhaal je de bovenstaande stappen.

Het is niet verstandig om creatine langdurig en onafgebroken te gebruiken. Als je dat doet wordt je lichaam namelijk ‘lui’ en gaat het zelf minder creatine aanmaken. Een pauze inlassen is dus goed om je lichaam aan de gang te houden.

Extra eiwit

Als je vaak in de sportschool komt dan is het je vast opgevallen dat veel krachtsporters aan de eiwitshakes zitten. Eiwitten stimuleren de spiergroei en zorgen voor sneller herstel. Als je een krachtsporter bent heb je iets meer eiwitten nodig dan andere mensen. Een fanatiekeling kan tussen de 1,5 tot 2 gram eiwitten nodig hebben per kilogram lichaamsgewicht om spiergroei te bevorderen.

Je kunt aan deze eiwitbehoefte voldoen door eiwitshakes te drinken. Goede eiwitshakes bevatten vaak ook andere stoffen die bevorderend kunnen zijn voor spierherstel en spiergroei. Al moet er wel gezegd worden dat het niet bij alle stoffen bekend is of ze daadwerkelijk iets toevoegen. Je kunt het beste na de training een eiwitshake nemen.

Kanttekeningen

Het is niet nodig om extreem veel eiwitten te eten als je meer spiermassa wilt. Meer eiwitten eten dan je nodig hebt heeft geen zin omdat spieren langzaam groeien. Als je gewoon aan je behoefte voldoet dan is dat genoeg.

In principe is het ook niet nodig om een eiwitshake te nemen. Je kunt ook eiwitten halen uit gewone voeding. Duurt het echter wel even voordat je tijd hebt om te eten na het sporten, dan kan het helpen om alvast een eiwitshake of ander eiwit supplement in te nemen.

Probeer altijd te kiezen voor caseïne-eiwit of wei-eiwit.

Eiwit en afvallen

Eiwitshakes worden ook wel eens gedronken tijdens een dieet of afslank periode. Eiwitten verzadigen sneller en langer dan koolhydraten en vetten, om die reden kan het helpen om hongergevoelens tegen te gaan. Let er wel op dat eiwitshakes ook kilocalorieën bevatten. Zorg er daarom voor dat je ze niet drinkt als extraatje, maar als vervanging van een maaltijd of tussendoortje.

L-carnosine en beta-alanine

Deze stoffen zijn aminozuren die verzuring van je spieren voorkomen. Dit betekent dus dat je langer kunt doortrainen en dus betere resultaten boekt. Hoewel de effectieve werking niet voor 100% bewezen is, zijn er sporter die positieve ervaringen hebben met dit middel. Je kunt L-carnosine of beta-alanie het best innemen voor het sporten.

L-leucine (onderdeel van BCAA)

Dit aminozuur is zeer populair bij krachtsporters omdat het de spiergroei bevordert. Het wordt vaak verkocht als BCAA. Dit product is een verzameling van drie essentiële aminozuren die ook de spiergroei bevorderen. Harde bewijzen zijn hier niet voor. Het zou wel helpen om spieren te laten groeien als er weinig eiwitten worden gegeten. Dit effect is met name bij ouderen vastgesteld.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat zorgt voor botopbouw en opbouw van lichaamseiwit. Daarnaast is het goed voor het functioneren van de spieren en zorgt het ervoor dat enzymen in de lichaamscellen naar behoren werken. Veel sporters gebruiken magnesium om de sportprestaties te verbeteren. Of magnesium dat effect ook daadwerkelijk heeft is niet goed bewezen, wel kan een tekort aan magnesium vermoeidheid veroorzaken.

In principe krijgen we genoeg magnesium binnen uit onze voeding het namelijk in graanproducten, groenten, vlees en zuivel.

Vitaminepreparaten

Vitaminepreparaten worden niet gebruikt om af te vallen, maar worden wel vaak geslikt om bepaalde tekorten aan te vullen. Supplementen met vitamines en mineralen kun je in heel veel winkels verkrijgen zoals supermarkten en drogisterijen. Ze zijn er ook in alle soorten en maten. Elke vitamine en elk mineraal heeft zijn eigen werking en is wel ergens goed voor.

Om die reden is het heel verleidelijk om bijvoorbeeld extra vitamine C te slikken omdat dit goed is voor je weerstand. Of misschien slik je extra magnesium voor een betere spierfunctie.

Op zich kan het geen kwaad om supplementen in te nemen, maar je kunt ook van vitamines en mineralen teveel binnen krijgen. En zoals bij alles is te veel van deze stoffen ook weer niet goed en kunnen er zelfs negatieve bijwerkingen optreden. Dit geldt met name voor vitamine A, D en B6. De volgende mineralen moet je ook niet te veel van innemen: calcium, magnesium, koper, jodium, zink en selenium.

Het is dus niet per definitie goed voor je om multivitaminen te slikken. Zeker niet wanneer je het eigenlijk niet nodig hebt. Met een multivitaminen zit je al snel over je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heen.

Als je gezond en gevarieerd eet is het dus niet nodig om extra vitamines en mineralen te slikken. Toch kan het voor sommige mensen juist nodig zijn om hun voeding aan te vullen met supplementen.

 • zwangere vrouwen: zwangere vrouwen kunnen extra foliumzuur slikken voor een betere groei van de foetus
 • oudere mensen en mensen die weinig buiten komen hebben baat bij extra vitamine D.
 • veganisten kunnen vitamine B12 slikken om het tekort aan te vullen.

Er zijn ook een aantal groepen mensen die er verstandig aan doen om een multivitaminen te slikken:

 • oudere mensen die weinig eten;
 • mensen die niet gevarieerd eten;
 • alcoholisten;
 • mensen die een crash dieet of een zeer laagcalorisch dieet volgen.

Schadelijke producten gewoon in de supermarkt

In Europa en Nederland doet de overheid haar best om schadelijke of misleidende afslankmiddelen zoveel mogelijk te weren uit de schappen van de supermarkt. Helaas zijn ze hierin nog niet succesvol is geweest. Dit betekent dus dat ook de middelen die je in de supermarkt of drogisterij koopt schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Laat je niet misleiden

De Europese wetgeving heeft het verboden om misleidende claims op een verpakking te zetten. Dit zijn gezondheidsclaims zoals ‘maakt spieren sterker’ of ‘zorgt voor betere vetverbranding’. Dit is één van de manieren waarop de overheid probeert meer controle uit te oefenen op de afslankmiddelen, maar helaas kan dit niet voorkomen dat je schadelijke of misleidende middelen gewoon in je supermarkt kunt kopen.

Een andere manier van de overheid om consumenten te beschermen is de regel dat voeding en supplementen nooit mogen beweren dat ze medische effecten hebben. Fabrikanten gebruiken slimme trucjes om deze wet te omzeilen. In plaats van de woorden ‘medisch voedingsmiddel’ gebruiken ze de woorden ‘medisch hulpmiddel’. Als het product onder ‘hulpmiddelen’ valt zijn er weer andere regels die veel minder streng zijn dan de regels omtrent voeding en afslankmiddelen. Tevens is de controle op hulpmiddelen minder streng. En dat verklaart dus waarom ook jouw eigen supermarkt schadelijke middelen verkoopt.

Nog gevaarlijker zijn afslankmiddelen die je kunt kopen via het internet. Veel van deze middelen zijn afkomstig uit landen waarbij er nauwelijks toezicht is van de overheid. Deze middelen kunnen dus al helemaal gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Afslankkruiden kunnen schadelijk zijn

Sommige afslankmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor je lichaam. Dit kan zelfs voorkomen bij afslankmiddelen die van kruiden gemaakt zijn. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen afslankkruiden slikte en hierdoor leverproblemen kregen. In afslankkruiden worden vaker giftige stoffen verwerkt of er zitten illegale geneesmiddelen in.

Laat je dus niet verleiden door de woorden ‘natuurlijke afslankmiddelen’ want ook in de natuur zijn stoffen te vinden die niet goed voor je zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan giftige paddenstoelen of besjes.

Waarom afslankpillen kunnen werken

Als je afslankpillen of andere middelen graag wilt gebruiken dan kan dat natuurlijk. Hoewel er soms wel risico’s aan vastkleven kan verantwoord gebruikt op korte termijn echt geen kwaad. Van de meeste middelen is het effect nooit goed bewezen. Er zijn vaak wel onderzoeken uitgevoerd, maar deze onderzoeken werden op dieren gedaan en vaak met hoge doseringen.

Omdat er geen onderzoeken zijn geweest waarbij het middel op mensen werd getest, zeggen de meeste wetenschappers dat een onderzoek op dieren niet aangeeft dat het middel ook voor mensen werkt. Maar het geeft dus ook niet aan dat het niet voor mensen werkt.

Daarnaast kan het ook gebeuren dat het middel zelf misschien niet effectief is, maar dat je dankzij het middel bewuster gaat leven en dat het eindresultaat nog steeds hetzelfde is. Dit noemen ze ook wel een placebo-effect. In principe maakt dat niet uit, het gaat erom dat jij eindelijk je streefgewicht bereikt, placebo-effect of niet.

Hoe kun je afslankmiddelen het beste gebruiken?

Als je het beste resultaat wilt behalen dan kun je op een aantal zaken letten.

1 – Lees de bijsluiter

In de bijsluiter van het afslankmiddel staan altijd tips die je kunt opvolgen om ervoor te zorgen dat het middel het beste werkt. Het is heel verstandig om deze tips op te volgen want zo krijg je meer waar voor je geld.

2 – Houd jezelf aan de dosering

Bij elk middel staat aangegeven wat de juiste dosering is. Houd jezelf hier aan en ga niet meer innemen omdat je dan hoopt dat je vetverbranding nog sneller gaat. Doseringen staan altijd vermeld om een reden en dat is om ervoor te zorgen dat je geen negatieve bijwerkingen ervaart.

3 – Ga bewust met je voeding om

Hoe sterk een afslankmiddel misschien ook is, het zal nooit werken als je daarnaast wekelijks zakken chips naar binnen werkt. Afslankmiddelen werken het beste als je ook bewust met je voeding omgaat. Probeer zo min mogelijk te snoepen en eet veel groenten, fruit, onverzadigd vet en volkoren granen te eten. Als je dit doet zal je merken dat het afvallen veel sneller gaat. Meer informatie over bewuster leven vind je bij segment 1.

4 – Kom in beweging

Sommige supplementen werken juist als je daarnaast ook beweegt. Dit geldt met name voor de sportsupplementen maar ook sommige vetverbranders zijn effectiever als je in beweging komt. Daarnaast geldt: hoe meer je beweegt hoe meer kilocalorieën je verbrand. Als je graag snel wilt afvallen dan is een combinatie van bewegen, bewuster eten en een afslanksupplement de meest snelle manier om je streefgewicht te bereiken. Meer informatie over sporten en bewegen vind je bij segment 2.

Voordelen afslanksupplementen

Sommige supplementen kunnen echt een effectieve werking hebben die bijdraagt bij het afvallen. Denk bijvoorbeeld aan cafeïne waar je meer energie van krijgt of creatine waarvan bewezen is dat het je sportprestaties verbeterd. Andere supplementen hebben misschien geen bewezen effect, ze kunnen toch helpen ook al is het maar dankzij het placebo-effect.

Andere voordelen:

 • je gaat vanzelf bewuster leven;
 • je krijgt hoop dat het afvallen nu wel gaat lukken;
 • je krijgt meer energie;

Nadelen afslanksupplementen

 • sommige afslankmiddelen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid;
 • van veel middelen is het niet bewezen dat ze ook echt werken voor mensen;
 • ze zijn duur;
 • ze maken beloftes die ze niet kunnen waarmaken.