Afslank Artikelen

Top twintig van voordelen van trainen

Trainen betekent dat je lichamelijke oefeningen uitvoert die ertoe bijdragen dat je een betere conditie en gezondheid krijgt. Trainen heeft enorm veel positieve effecten op het lichaam, en hieronder noemen we daar enkele van op.

1.Het verbetert de stofwisseling. Als we trainen, heeft ons lichaam veel energie nodig. De stofwisseling begint harder te werken om het lichaam van deze energie te voorzien en doet dat door calorieën uit opgeslagen vetlagen te verbranden.

2.Het verhoogt het energieniveau van het lichaam. Hierdoor kun je de hele dag door actief en energiek zijn, zonder moet te worden. Zelfs aan het eind van elke dag voel je je nog fit.

3.Krachttraining vergroot je spiermassa. Deze spiermassa verbrandt calorieën voor het onderhoud, zelfs als je rust of slaapt. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën er worden verbrand.

4.Door te trainen krijg je een lagere bloeddruk. Je gaat ervan zweten, waardoor je lichaam zout en water uitscheidt. Dat leidt tot een lagere bloeddruk. Door te trainen krijg je ook een lagere insulinespiegel, wat ook leidt tot een lagere bloeddruk.

5.Door te trainen krijg je meer spieren. Vet is in het lichaam opgeslagen in vetcellen, in de vorm van triglyceride (TG). Sommige vetcellen reizen door het bloed. Door te trainen krijg je meer spieren, die het TG in het bloed afbreken en als brandstof voor hun onderhoud gebruiken.

6.Door te trainen krijg je meer goed cholesterol. Door vijf keer per week een stevige wandeling van 30 minuten te maken, verhoog je je HDL ofwel goede cholesterol.

7.Door aerobische oefeningen krijg je meer zuurstof in je bloed. Het hart krijgt daardoor ook meer zuurstof en kan efficiënter functioneren.

8.Door te trainen wordt vet afgebroken. Door te trainen breekt je lichaam het opgeslagen vet af en gebruikt dit als bron van energie.

9.Door te trainen krijg je meer zuurstof in bloed. Door aerobische oefeningen krijg je meer zuurstof in je bloed en daardoor een hogere hemoglobinespiegel.

10.Door te trainen krijg je sterkere botten. Door krachttraining krijg je sterkere botten, gewrichten en spieren en voorkom je osteoporose op latere leeftijd.

11.Door te trainen ontwikkel je sneller nieuwe bloedvaten. Omdat je door te trainen meer zuurstof in je bloed krijgt en je hart beter functioneert, stimuleert dat ook de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten.

12.Door te trainen verbetert de bloedtoevoer. Door te trainen wordt er vet uit je arteriën verwijderd en worden deze wijder, zodat de bloedtoevoer beter wordt.

13.Door te trainen voorkom je diabetes. Door te trainen verminder je het lichaamsvet en reguleer je je bloedsuikerspiegel.

14.Door te trainen slaap je beter. Door te trainen ontspan je je geest en en lichaam en kun je goed slapen.

15.Door te trainen voorkom je dikke darm kanker. Door te trainen gaat je spijsvertering beter werken en voorkom je dikke darmkanker.

16.Door te trainen bescherm je je gewrichten. Door te trainen krijg je sterkere gewichten en dikker kraakbeen in de gewrichten, waardoor deze beter beschermd zijn.

17.Door te trainen gaat je huid glanzen. Door te trainen verbeter je je bloedsomloop, waardoor je huid gaat glanzen.

18.Door te trainen ga je er goed uitzien. Door te trainen wordt je slank en ga je er goed uitzien.

19.Door te trainen heb je minder kans op endometriosis. Men heeft een afname van 50 % geconstateerd van het risico voor vrouwen die trainen om endometriose te krijgen.

20.Door te trainen voorkom je het klonteren van bloed. Door te trainen wordt het vet in je bloedsomloop afgebroken en voorkom je bloedklonters.

Trainen is helemaal niet saai als je het leuk en interessant maakt. Neem een dagelijkse trainingsessie van 30 minuten op in je dagprogramma en je zult je de rest van je leven fit en gezond voelen.