Afslank Artikelen

Kinderobesitas: wanneer moet je kind beginnen met afvallen?

Het aantal kinderen dat aan obesitas lijdt is in de laatste decenia enorm gestegen. Dat is een ernstig probleem; elk jaar sterven duizenden mensen aan de gevolgen van obesitas. Obesitas ontstaat door een ongezond eetpatroon en te weinig beweging. Wanneer iemand als kind al te dik is, is de kans groot dat hij of zij dat ook als volwassene zal zijn. Dat wil zeggen – tenzij er op tijd wordt ingegrepen en overgegaan wordt op gezonde voeding en een gezondere levensstijl. Een kind dat een paar kilo’s zwaarder is dan het gemiddelde lijdt nog niet gelijk aan obesitas, maar dit moet wel een waarschuwing zijn om meer te gaan bewegen en beter op de voeding te letten.

Over het algemeen kun je gezeggen dat het kind nog geen risico loopt als het 10% zwaarder is dan het ideaalgewicht dat bij zijn lengte hoort. Obesitas ontstaat meestal zo in het vijfde of zesde levensjaar.

Oorzaken van obesitas

Obesitas wordt veroorzaakt door biologische, erfelijke, culturele en gedragsfactoren. Wat het genetische aspect betreft: wanneer een van de ouders te dik is is de kans dat het kind obees wordt 50%. Ook kinderen die psychische problemen hebben – bijvoorbeeld lijden aan een depressie – hebben de neiging meer te eten. Dit speelt echter slechs in 1% van de gevallen een rol. Kinderobesitas wordt door onder andere de volgende factoren veroorzaakt :

Weinig zelfvertrouwen
Vreetbuien
Luiheid en gebrek aan beweging
Erfelijkheid
Problemen met leeftijdgenoten of in het gezin
Emotionele problemen zoals bijvoorbeeld depressies
Bepaalde medicijnen
Ongezond eetpatroon
Een ziekte of aandoening
Belangrijke gebeurtenissen die veel stress veroorzaken

Complicaties bij obesitas

Zowel bij volwassenen als bij kinderen kunnen door obesitas allerlei emotionele problemen ontstaan. Vooral tieners zijn kwetsbaar en kunnen depressief worden of compulsief gedrag gaan vertonen. Obesitas kan ook lichamelijke complicaties met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen, diabetes, slapeloosheid een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en nog veel meer.

Het omgaan met kinderobesitas

Wanneer je denkt dat je kind te dik is, is het verstandig je huisarts of de kinderarts te laten onderzoeken of dat misschien veroorzaakt wordt door een lichamelijke aandoening. Wanneer dat niet het geval is, is het het best om ervoor te zorgen dat het kind minder calorieën binnenkrijgt en meer gaat bewegen. Probeer hem voor een sport te interesseren, intensief bewegen is de manier nom veel calorieën te verbranden. Afslanken is alleen mogelijk wanneer het kind zelf gemotiveerd is. De rol van de ouders is het kind te motiveren. Meestal is het kind niet het enige gezinslid dat te dik is; het is dus een goed idee de levensstijl en het eetpatroon van het hele gezin te veranderen. Het is voor een kind een stuk makkelijker als hij niet de enige is die “op dieet” moet..