Afslank Artikelen

De verschillende soorten diëten

Als we aan afvallen denken, dan denken we vrijwel onmiddellijk aan diëten. Maar wat voor soorten en typen diëten zijn er eigenlijk allemaal? Niet alle diëten zijn hetzelfde en niet alle diëten zijn even gezond en veilig. Bovendien is elk mens anders en past niet elk dieet bij iedereen. Daarom volgt hieronder een overzicht van de verschillende dieetsoorten.

Verschillende diëten en het juiste dieet kiezen

Je kunt tegenwoordig kiezen uit heel veel verschillende diëten. Dat is mooi, want als je een dieet volgt, is het belangrijk dat het bij je leefstijl en eetgewoontes past. Het maakt veel verschil of je graag in de keuken staat en tijd hebt je eigen maaltijden te bereiden, of dat je een heel druk leven leidt en vaak ‘on the go’ eet. Ook hebben niet alle mensen dezelfde voedselvoorkeuren. Kies daarom een dieettype dat goed bij je past.

1.Vetarm, zoutarm dieet – in dit dieet zit zeer weinig vet en zout. Het bevat veel koolhydraten uit volle granen, fruit, groenten en peulvruchten. Er zijn twee subtypes van dit dieet:
a.Het Ornish dieet – bij dit dieet mag je ongelimiteerd groenten, fruit en granen eten. Mager zuivelproducten eet je met mate en vlees, oliën, noten en suiker zijn verboden.
b.Het Pritikin dieet – dit dieet is zeer rijk aan complex koolhydraten en zetmeelrijke groenten. Witbrood, pasta en rijst mogen met mate worden gegeten. Het bevat veel rauwe en/of gekookte groenten en calciumrijk voedsel en maximaal eenmaal per dag vis of vlees.

2.Vegetarisch dieet – van dit dieet bestaan veel verschillende variaties en gradaties:
a.Semivegetarisch dieet – dit bevat geen vlees, maar wel vis, gevogelte, eieren en zuivelproducten
b.Lactovegetarisch dieet – dit bevat geen vlees, vis of gevogelte; wel zuivelproducten
c.(Ovo)vegetarisch dieet – dit bevat geen vlees, vis of gevogelte; wel eieren en zuivelproducten
d.Veganistisch dieet – dit is zeer strikt en bevat helemaal geen vlees, vis, gevogelte, eieren of zuivelproducten

3.Mediterraans dieet – dit dieet is samengesteld op basis van het dagelijks menu van de landen rondom de Middellandse Zee. Het bevat veel fruit en groenten, onverzadigde vetten zoals olijfolie en walnootolie plus enige noten en zaden. Daarnaast bevat het dieet veel gezonde vissoorten zoals tonijn, zalm en makreel. Rood vlees en andere bronnen van verzadigd vet zijn verboden.

4.Koolhydraatarm dieet – dit dieet bevat zeer weinig koolhydraten, maar wel veel eiwitrijk voedsel zoals rood vlees. Voedingsmiddelen die worden vermeden zijn: witbrood, witte rijst, koekjes en gebak, bepaalde groenten- en fruitsoorten. Het South Beach dieet is een voorbeeld van een koolhydraatarm dieet, waarbij je echter wel een geringe hoeveelheid voedsel dat rijk is aan complexe koolhydraten mag eten, bijvoorbeeld groenten, fruit en graanproducten.

5.TLC dieet – dit dieet gebruikt de voedselpiramide als basis voor een gezond dieet. Het bestaat voornamelijk uit granen, groenten, fruit, melk, peulvruchten en mager vlees.

Het kiezen van het juiste dieet is niet altijd gemakkelijk. Onderzoek goed welk dieet het beste past bij je voedselvoorkeuren en voor jou het beste zal werken.