Obesitas is eigenlijk pas een jaar of dertig een veelgebruikt woord. In die tijd moet er iets in het voedings- en leefpatroon van de mensen veranderd zijn dat er de oorzaak van is dat er nu zoveel mensen aan overgewicht leiden. De nieuwe levensstijl waarbij we ons regelmatig aan enorme porties patat, hamburgers, sandwiches en frisdrank te buiten gaan, heeft haar tol geeist. We zijn ook minder gaan bewegen. We werken achter de computer en liggen ‘s-avonds thuis op de bank TV te kijken. Kinderen, die vroeger de hele dag buiten speelden, zitten nu computerspelletjes te spelen.
Wetenschappers wijten het obesitasprobleem vooral aan de grote hoeveelheden eenvoudige koolhydraten die we binnenkrijgen. Eenvoudige koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel. Het lichaam is niet in staat zo’n hoog suikerniveau te produceren, en er zal vroeg of laat insulineresistentie optreden.
Wat is een laag glycemisch dieet
Een laag glycemisch dieet refereert aan een systeem waarin voeding dat koolhydraten bevat wordt geordend naar de mate waarop een bepaalde voeding de bloedsuikerspiegel doet stijgen..
Het systeem werd oorspronkelijk ontwikkeld om diabetici te helpen hun bloedsuikerspiegel te controleren. Tegenwoordig wordt de term vooral gebruikt in de afslankindustrie.
De glycemische index (GI) meet hoeveel een portie van 50 gram carbohydraten de bloedsuikerspiegel doen stijgen vergeleken met witbrood of pure glucose. Alle koolhydraten worden opgenomen in de glucose en zorgen voor een tijdelijke stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit wordt de glycemische reactie genoemd.
Deze reactie wordt door talloze factoren beïnvloed: de hoeveelheid voedsel, de kwantiteit en het type koolhydraat, de manier waarop het voedsel is bereid en nog veel meer. Elk soort voedsel heeft een indexnummer tussen 1 en 100 toegewezen gekregen; pure glucos heeft een indexnummer 100. Voeding wordt geclassificeerd met een hoge GI (meer dan 70), een lage GI (minder dan 55) of een gemiddelde GI (56-69)
Omdat voedsel met een lage GI langzamer wordt geabsorbeert, voel je je langer verzadigd en eet je minder snel te veel. Dat helpt je sneller af te vallen.
Voordelen van een laag glycemisch dieet
Verteert langzamer en veroorzaakt leidt niet tot een ‘suikershot’
Bevat meer vezels
Er worden een gifstoffen in het lichaam opgebouwd
Vermindert het risico op constipatie en aambeien
Helpt gewicht te verliezen omdat het helpt de eetlust te controleren
Geeft langer en meer energie
Voorbeelden van voeding met een laag GI
Havermout, volkorenmuesli
Volkorenproducten, zilvervliesrijst, boekweit
Yam, zoete aardappels, aubergines, erwten, wortels, mais, brocolli en de meeste groente behalve bietjes
Fruit zoals kersen, pruimen, grapefruit, perzikken, appels, peren, abrikozen, kokosnoten, kiwi’s, sinnaasappelen en aardbeien.
Het is duidelijk dat we ons eetpatroon moeten veranderen wanneer we af willen vallen. Aan de andere kant moet eten een genot blijven. Door op het GI te letten kun je lekker en gezond eten.