Afslank Artikelen

Extreem gewichtsverlies : is dat normaal?

Wanneer je op dieet bent is het natuurlijk prachtig als je veel gewicht verliest. Maar wat doe je als je plotseling heel veel gewicht verliest zonder dat je op dieet bent? Het is heel belangrijk om in zo’n sitatie heel voorzichtig te zijn en goed op je lichaam te letten. Meestal is extreem gewichtsverlies een symptoom van een ernstige ziekte of aandoening. In dit artikel beschrijven we een aantal aandoeningen die extreem gewichtsverlies kunnen veroorzaken.

Diabetes of kanker

Voor diabetes geldt dat je je in eerste instantie niet echt ziek voelt. Wanneer je aan diabetes lijdt zonder dat je het zelf weet is de eerste indicatie vaak een extreem gewichtsverlies waar je geen oorzaak voor kunt aanwijzen.  Vrijwel alles soorten kanker lijden tot gewichtsverlies. Niet alleen de ziekte zelf doet je gewichtsverliezen, maar de meeste mensen vallen ook door de behandeling van kanker af.

Hyperthyroidisme

Wanneer er door je thyroideklier meer hormonen worden geproduceerd dan normaal lijdt je aan een kwaal die hyperthyroidisme wordt genoemd. Deze aandoening kan onverklaarbaar gewichtsverlies veroorzaken. Om vast te stellen of dit de oorzaak is zal je behandelend arts je een serie tests af laten leggen.

Spijsverteringsziektes of problemen met de maag en darmen

Extreem gewichtsverlies kan veroorzaakt worden doordat de spijsverteringsorganen niet in staat zijn alle voedingsstoffen uit het voedsel te halen. Dit verschijnsel wordt malabsorptie genoemd. Symptomen van deze aandoening kunnen bijvoorbeeld colitis, diarree, PDS (prikkelbare darm syndroom) of andere maag- en darmklachten zijn. Wanneer de specialist vaststelt dat dit inderdaad de oorzaak is zul je samen met hem een behandelplan moeten opstellen.

Medicijnen

Je bent je er vast niet van bewust, maar het innemen van bepaalde medicijnen kan ook extreem gewichtsverlies tot gevolg hebben.  Van een aantal medicijnen is bekend dat het tot gewichtsverlies leidt. De meeste van deze medicijnen zijn anti-depressiva. Wanneer je denkt dat de medicijnen die je slikt gewichtsverlies veroorzaken is het belangrijk dat je zo snel mogelijk met je huisarts gaat praten. Tot die tijd kun je op de bijsluiter en het internet al de nodige informatie vinden.

Ouder worden

Wanneer je ouder wordt zul je merken dat je minder gemakkelijk gaat kauwen en slikken. Dit is een normaal gevolg van veroudering. Je zult merken dat je minder gaat eten naarmate je ouder wordt. Veel mensen verliezen dan ook gewicht als ze ouder worden.

Wat is nu ‘extreem’ of ‘abnormaal’ gewichtsverlies? De belangrijkste factor is tijd. Wanneer je binnen korte tijd 10% van je gewicht verliest dan is er sprake van extreem gewichtsverlies. Wanneer het minder is, of je kunt een goede, gezonde, reden, vinden waarom het gewichtsverlies optreedt, dan hoef je nog niet direct naar de huisarts. Is dit niet het geval dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je arts; of je nu jong of oud bent. Extreem gewichtsverlies kan zoals we boven hebben gezien een indicatie zijn dat er iets ernstigs aan de hand is.