Afslank Artikelen

Wat te doen als je geen zin hebt om te trainen?

Misschien ben je één van die actieve en energieke types die met gemak ’s morgens opstaan en aan de oefeningen beginnen. Toch kan het ook dan voorkomen dat op een ochtend de wekker gaat en je totaal geen zin hebt om op te staan en aan de training te beginnen. Je hebt er die dag gewoon geen zin in, zonder dat daar een specifieke reden voor aan te wijzen is. Je voelt je lui en moe. Dus wat doe je? Je zet de wekker uit en kruipt terug onder de lakens. Als je uiteindelijk opstaat, voel je je slecht en baal je er van dat je niet hebt getraind. Of je dwingt jezelf er toe om alsnog te trainen, zij het met veel tegenzin.

Als dit gebeurt, kun je beter het volgende doen: denk even niet aan een lange, intensieve trainingssessie waarin je ontelbaar veel calorieën verbrandt, maar zeg tegen jezelf: ‘Vandaag train ik maar 15 minuten in plaats van een uur.’ Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om op te staan en te beginnen. Maak vervolgens een wandeling van 15 minuten of loop 10 tot 15 minuten op de loopband. Daarna kun je stoppen, maar over het algemeen zul je merken dat je zin hebt gekregen om door te gaan. Beginnen met trainen is namelijk altijd het moeilijkste, en als je eenmaal over dat punt heen bent, wordt het gemakkelijk om door te gaan. Maar zelfs als je ermee stopt, is dat niet erg, want je hebt die dag al 15 minuten getraind.

Onderstaand volgen enkele tips die je zullen helpen met je motivatie om dagelijks te trainen:

Weet en begrijp alle voordelen van trainen.
Als je weet hoe goed trainen is voor je lichaam en hoe het je helpt om af te vallen, dan zul je meer motivatie krijgen. Bedenk vooral vaak dat regelmatig en consistent trainen leidt tot het verbranden van lichaamsvet en een betere conditie. Als je goed beseft hoe goed trainen is voor je gezondheid, dan wordt het gemakkelijker om de discipline daar voor op te brengen.

Stel jezelf enkele concrete doelen.
Als je besluit dat je elke week een bepaald aantal calorieën wilt verliezen, dan weet je dat diëten alleen niet voldoende is. Om lichaamsvet kwijt te raken zul je ook veel moeten trainen. Als je een dag overslaat, betekent dat dat je die dag minder vet verbrandt en dat eventueel overtollig vet wordt opgeslagen in je lichaam. Om je doel te bereiken is het dus noodzakelijk dat je consistent je trainingsprogramma volgt.

Maak aantekeningen.
Schrijf op waarom het nodig is dat je traint, hoeveel gewicht je wilt verliezen en waarom je gezond wilt worden en blijven. Deze aantekeningen zullen je motiveren als je even geen zin meer hebt. Je kunt er een foto bij plakken van een sportieve man of vrouw op het strand die er heel goed uitziet. Door naar de foto te kijken krijg je weer inspiratie om door te gaan met trainen.

Maak trainen leuk. Zoek een trainingsmaatje die je uit bed kan trekken en die je kan motiveren. Als je op de loopband loopt, dan kun je naar MP3’s luisteren of een DVD bekijken. En als je je gewone trainingsschema zat bent, dan kun je ook een dag gaan sporten of fietsen met je kinderen, of een avond gaan dansen.

Door te trainen kun je afvallen, fit en gezond worden en vele ziektes en kwalen voorkomen. Zorg dus dat je niet te veel afwijkt van je dagelijkse trainingsroutine, maar daar zo veel mogelijk aan vast blijft houden. Heb je op een dag helemaal geen zin, zoek dan een vervangende activiteit die afwisseling biedt en heel leuk is om te doen, en waarmee je toch in beweging bent, al is het maar voor 10 of 15 minuten.