Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Vijf oorzaken waardoor krachttraining leidt tot vetverlies

Krachttraining ofwel weerstandstraining bestaat uit het doen van oefeningen die de spieren dwingen weerstand te bieden tegen krachten. Hierdoor worden de spieren versterkt en ontstaat er meer spiermassa. Dat leidt tot een snellere stofwisseling en tot een grotere verbranding van calorieën, waardoor het lichaam vet verliest.

Krachttraining leidt tot snel vetverlies
De twee belangrijkste factoren die bijdragen aan gewichtsverlies (of nauwkeuriger gezegd: vetverlies) zijn 1. een evenwichtig en gezond dieet, en 2. regelmatig en consistent trainen. Bekende manieren van trainen zijn aerobische oefeningen (zwemmen, dansen, joggen, aerobics, loopband, enzovoort), cardio training (oefeningen die een beroep doen op het hart), krachttraining en intervaltraining (een combinatie van snelle en langzame oefeningen).

Ziekelijk overgewicht
Als iemand meer calorieën inneemt dan zijn of haar lichaam verbrandt, wordt deze persoon onvermijdelijk te zwaar en te dik. De stofwisseling kan niet alle ingenomen calorieën verbranden, maar zet die om in vetcellen. Obesitas ofwel ziekelijk overgewicht vergroot het risico op vele ziektes en aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Alleen door regelmatig en consistent te trainen, in combinatie met een gezond en evenwichtig dieet, kan men afvallen en de gezondheid terugwinnen.

Diverse soorten krachttraining
Krachttraining omvat verschillende soorten oefeningen, waaronder: trekken, duwen, drukken, heffen, hurken, enzovoort. Voor krachttraining hoef je niet per se naar de fitnessclub, want je kunt het ook heel goed thuis uitvoeren. De hulpmiddelen die je ervoor nodig hebt zijn: gewichten, ‘dumbbells’, een elastische band, een ‘exercise ball’ en eventueel machines. Water aerobics is ook een vorm van weerstandstraining en er zijn zwembaden die dit soort training onder begeleiding aanbieden.

Hoe helpt krachttraining bij het verliezen van gewicht?
Als je effectief wilt afvallen, onderschat dan nooit de waarde van krachttraining. Je denkt misschien in eerste instantie aan body building, maar dat beeld klopt niet meer. De laatste jaren is onomstotelijk bewezen dat krachttraining, in combinatie met andere manieren van trainen, zeer effectief is bij het afvallen. Zo effectief zelfs, dat men het tegenwoordig als belangrijker beschouwt dan een dieet of aerobische oefeningen. Onderstaand gaan we eens nader in op de redenen hiervan.

1.Zelfs na de training gaat het lichaam door met het verbranden van calorieën
Nadat je een krachttrainingssessie hebt gedaan, gaat je lichaam nog 24 – 48 uur lang door met het verbranden van calorieën! Zelfs als je rust of slaapt, gaat dat proces door. De spieren die je tijdens de trainingssessie hebt belast, hebben namelijk veel onderhoud nodig. Daarvoor is energie nodig en de stofwisseling verbrandt daarom veel calorieën. Een vergelijking met aerobische training: hier gaat het lichaam door met het verbranden van calorieën tot 2 – 3 uur na de training.

2.De anaerobe energie in de spieren wordt vergroot
De spieren van het menselijk lichaam maken gebruik van anaerobe energie (energie zonder zuurstof). Als je aan krachttraining doet, wordt de gebruikte hoeveelheid anaerobe energie in je lichaam groter. Dat komt doordat de spieren harder moeten werken en meer vraag krijgen naar anaerobe energie. Het lichaam levert die energie door calorieën te verbranden.

3.De spiermassa neemt toe en de flexibiliteit en sterkte van gewrichten wordt beter
Door krachttraining te doen, neemt je spiermassa toe – de spieren zijn aan het groeien. Je stofwisseling past zich hieraan aan en gaat meer calorieën verbranden, om de toegenomen spiermassa van de benodigde energie te voorzien. Door de krachttraining worden ook je gewichten sterker en flexibeler. Hierdoor kun je gemakkelijker lichamelijk actief zijn en dus meer calorieën verbranden. Je wordt er ook soepeler van en loopt minder kans op blessures en verstuikingen.

4.Je wordt er heel actief van
Met je sterkere en soepelere spieren en gewrichten is het veel gemakkelijk om de hele dag door lichamelijk in beweging te blijven. Je levensstijl zal automatisch veranderen en je zult vanzelf veel actiever worden. Ook hierdoor zul je dagelijks meer calorieën verbranden.

5.Krachttraining activeert de spieren tot op het bot
Met krachttraining oefen je je spieren tot in hun diepste kern. Alle spiervezels van de spieren worden aangesproken. Dat leidt tot het verbranden van ‘tonnen’ aan calorieën, elke keer dat je traint.