Je hebt ze gehoord en gezien. Ze zijn niet te vermijden. In tijdschriftadvertenties, banners op het internet, op het bushokje, op flyers en in emails: advertenties die je beloven wat je altijd hebt gewild. Ze komen in alle vormen en maten, soms gaan ze over iets nieuws, soms is het oude wijn in nieuwe zakken – Juist ja, dieet- en afslankadvertenties.
Sommigen van deze advertenties grenzen aan magie: “Verlies gewicht zonder dieet!” , “Eet alles wat je wilt en slank toch af!”, “Val af zonder er iets voor te doen – bel me nu!” Veel van de advertenties gaan gepaard met prachtige voor- en nafoto’s van aantrekkelijk modellen, gratis cadeautjes, speciale aanbiedingen en garanties.
Zit er niet een kern van waarheid in deze advertenties?
Hoe verleidelijk de advertenties ook zijn, en hoe graag je ze ook zou willen geloven omdat je zo graag wat kilo’s zou willen verliezen – trap er niet in! Wanneer de hype en de opwinding over weer een nieuw “wondermiddel” voorbij is; wat blijft er dan nog over? Als iets te goed is om waar te zijn is dat meestal ook zo. Dit soort “oplossingen” beloven van alles, nemen met veel plezier je geld aan, en jij blijft uiteindelijk met lege handen achter.
Als je wilt weten of een bepaald product werkelijk zo effectief is als het beloofd te zijn stel jezelf dan de volgende vragen: Als alle beloften die gemaakt worden waar zouden zijn, zouden dan niet alle media over de hele wereld er uitgebreid aandacht aan besteden? Zouden die niet hele programma’s weiden aan deze nieuwe drankjes, maaltijden of supplementen? Is het niet heel onwaarschijnlijk dat ze jou het geheim verklappen en het voor de media geheim houden? Als dit product zo fantastisch werkt, waarom heb je er dan nog nooit eerder van gehoord?
Wat kun je doen?
Het Ministerie van Volksgezondheid raadt potentiële kopers aan dit soort producten zeer sceptisch te benaderen. Er zijn afslankproducten die werkelijk helpen, maar het Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt dat bijna alle producten die beloven dat je afslankt door middel van het aanbrengen van pleisters, crème of het innemen van voedingssupplementen zonder dat je je levenstijl wijzigt bedrog zijn.
Voordat je dus overhaast een – kostbare – beslissing neemt die in bepaalde gevallen zelfs schadelijk kan zijn voor je gezondheid zou je een paar basisfeiten moeten kennen over afslanken en het volgen van een dieet. Waar je ook uiteindelijk voor kiest: voor de wonderproducten, of voor een normaal dieet gecombineerd met meer bewegen – het is altijd verstandig eerst met je huisarts te gaan praten.
Waar moet je op letten?
Het bekende gezegde – als iets te goed is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook, geldt hier helaas ook. Een paar claims waarbij de alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen: Diëten en producten die beweren dat je gewicht kunt verliezen zonder meer te gaan bewegen, gewicht kunt verliezen zonder je favoriete eten op te geven, gewicht kunt verliezen en daarna nooit meer aan een dieet te hoeven doen, veel gewicht in 30 dagen kan verliezen, gewicht kunt verliezen door het aanbrengen van pleisters en zalfjes.
Het komt in feite hier op neer. Sommige producten kunnen je helpen wat gewicht te verliezen, maar om werkelijk definitief af te vallen zul je en je voedingspatroon moeten veranderen en meer moeten bewegen. Je zult ook alleen in staat zijn slank te blijven als je ook nadat je afgevallen bent deze nieuwe levenstijl blijft volhouden.