Afslank Artikelen

Het geheim van een slanke taille

Veel mensen die te dik zijn hebben vooral veel vet rondom hun buik. Ze willen graag een slankere taille. Als ze dat zouden hebben bereikt, zouden ze al heel tevreden zijn. Maar hoe moet je dat nu doen? De berichten hierover zijn tegenstrijdig. Wel of geen buikspieroefeningen zoals crunches en situp’s? Of juist heel veel en heel hard trainen? In dit artikel worden enkele sluiers rondom dit mysterie opgelicht.

Buikspiermachines, crunches en situp’s zijn niet nodig
De informatie over het kwijtraken van buikvet is vaak tegenstrijdig. Veel mensen trainen heel hard op hun buikspieren, in de overtuiging dat ze daarmee hun buikvet kunnen kwijtraken. Vaak behalen ze echter weinig of geen resultaat. Zijn er misschien betere manieren om een slanke taille en platte buik te krijgen?

Een voedzaam dieet
Als je een slanke taille en platte buik wilt, dan is het ten eerste nodig om goed en gezond te eten. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig, in het bijzonder als je intensief traint. Zonder voedingsstoffen kan je stofwisseling niet functioneren en wordt je alleen maar dikker. Veel mensen denken nog steeds dat als je wilt afvallen je zo weinig mogelijk moet eten. Dit idee is achterhaald door wetenschappelijk onderzoek. Daaruit blijkt dat het volgen van een gezond en evenwichtig dieet met voldoende voedingsstoffen een voorwaarde is om te kunnen afvallen.

Breng je stofwisseling op gang
Het geheim van een slanke taille is het op gang brengen van je stofwisseling. Als je stofwisseling goed loopt, begint je lichaam vetcellen te verbranden, waaronder de vetcellen in de taillestreek en op de buik. Dat gebeurt automatisch. Het is dus zaak om je stofwisseling aan het werk te zetten. Onderstaand wordt beschreven hoe je dat kunt doen.

Eten en bewegen
Door gezond en regelmatig te eten komt je stofwisseling op gang. Door vaak kleine (micro) maaltijden te eten wordt je stofwisseling nog sneller. Door vezelrijk voedsel te eten blijft je stofwisseling op gang. Door het ontbijt niet over te slaan komt je stofwisseling ’s morgens al op gang. Door voor het ontbijt te trainen komt je stofwisseling ’s morgens al heel vroeg op gang. Door veel water te drinken blijft je stofwisseling op gang. Door regelmatig te trainen, blijft je stofwisseling op gang. Door aan krachttraining te doen blijft je stofwisseling op gang, zelfs als je rust of slaapt.

Veel drinken
De noodzaak om veel te drinken kan niet genoeg worden benadrukt. Drink vloeistoffen die weinig of geen calorieën bevatten. Dat zijn in de eerste plaats water en groene thee. Beide vloeistoffen stimuleren de spijsvertering en de stofwisseling. Groene thee is een heel goed hulpmiddel bij het afvallen en bovendien een sterke antioxidant. Ook verse vruchtensappen, zelf geperst, zijn goed om te drinken. Ze bevatten veel vezels, vitamines en antioxidanten. Het veel drinken helpt de stofwisseling, die zonder voldoende vocht niet kan werken. Ook helpt het bij het afvloeien van afval- en gifstoffen uit het lichaam. Als je veel traint heb je meer vocht nodig dan normaal en moet je zeker veel drinken.

Ingenomen calorieën – verbrande calorieën = afvallen of aankomen
Gewicht verliezen is een heel exacte optelsom – of beter gezegd, aftreksom – van het aantal ingenomen calorieën minus het aantal verbrande calorieën. Hoe minder calorieën je binnenkrijgt (door te letten op de calorische waarde van wat je eet) en hoe meer calorieën je verbrandt (door op de juiste manier te trainen), hoe meer je zult afvallen. Calorieën die je lichaam via de mond binnenkomen en die niet kunnen worden verbrand (omdat je bijvoorbeeld lui in je stoel zit) worden door het lichaam opgeslagen als vet. Met andere woorden: als je meer calorieën inneemt dan je verbrandt, kom je aan.

Combinatie van alles
Afvallen is altijd een combinatie van de bovenstaande factoren. Als je door te trainen en gezond te eten je stofwisseling goed op gang hebt gebracht, zal je lichaam beginnen met het verbranden van overtollig vet, waaronder het buikvet. Je kunt niet één van de genoemde elementen achterwege laten, want dan zul je geen resultaten behalen. Het is alleen de combinatie die werkt. Als je eenmaal de ‘machine’ op gang gebracht hebt, kun je eventueel nog extra crunches en andere specifieke oefeningen gaan doen. Daarmee kweek je mooie buik- en taillespieren, en waar spieren zitten, zit geen vet.