Afslank Artikelen

Hoe weersta je verleidingen tijdens het diëten? De 5 beste tips

verleidingen

Probeer je af te vallen, maar kost het soms moeite om je aan je dieet te houden? Je bent hierin niet alleen! Onderzoek heeft uitgewezen dat veel mensen met deze uitdaging te maken krijgen. Deelnemers kwamen opvallend vaak in dezelfde situaties in de verleiding om te zondigen. Hieronder ontdek je de 5 meest verleidelijke situaties en de beste manieren om ze te weerstaan!

1. De late uurtjes…

Het is al laat. Je hebt een lange dag achter de rug, met veel bezigheden. Je hebt je goed aan je dieet gehouden, maar nu kun je opeens aan niets anders denken dan koek, snoep, chips of ijs. Hoe verleidelijk het ook is, probeer vlak voor het slapen gaan niet meer te eten. Je lichaam verbrandt de calorieën dan namelijk langzamer.

2. Met een glaasje op…

Je bent op een feestje, er is een werkborrel of je drinkt gewoon thuis op de bank een glaasje wijn. Opeens zien die hapjes er wel érg zalig uit… Doordat alcohol onze remmingen wegneemt, maakt drank het moeilijker om je aan je dieet te houden. Drink dus met mate, of het liefst helemaal niet. Dat scheelt ook weer calorieën!

3. Te weinig geslapen…

Je hebt een korte nacht achter de rug. Je lichaam schreeuwt om meer energie. De verleiding om niet te zondigen is bijna niet te weerstaan. Slaaptekort beïnvloedt allerlei processen in ons lichaam en onze geest, zoals de hormonen die je eetlust reguleren. Daardoor heb je vaak meer trek als je te weinig hebt geslapen. Snelle suikers bieden echter slechts een tijdelijke energieboost. Daarna mag je juist een dip verwachten. Voorkom deze door te kiezen voor een gezonde snack die langzamer energie levert, zoals fruit of noten.

4. (Bij) vrienden over de vloer

In gezelschap van vrienden of familie is de verleiding om te snacken vaak een stuk groter, zeker als zij wel al die lekkere dingen eten. Als je bij anderen op bezoek bent, wil je vaak ook niet ‘lastig doen’ of iets wat je krijgt aangeboden, afslaan. Eet eventueel wel een lekker hapje mee, maar niet een heel bord vol!

Gestreste Vrouw

5. Stress

Stress kan je goede eetgewoonten behoorlijk overhoop gooien. Je hebt weinig tijd, voelt je gejaagd en hebt misschien daardoor ook slecht geslapen. Zeker krakend voedsel, zoals chips en koekjes, kunnen dan erg aanlokkelijk zijn. Lekker wegkauwen, die stress. Maar het schuldgevoel naderhand levert vaak alleen maar meer spanning op. Bovendien kunnen grote hoeveelheden suiker je stemming nadelig beïnvloeden, waardoor je je alleen maar slechter voelt. Kies daarom eerder voor lekker knapperige groenten, zoals wortels of bleekselderij. Ook noten zoals amandelen of brazil nuts zijn ideale gezonde snacks tijdens stressvolle momenten.

Red je dieet door verleidingen op tijd te herkennen

Bewust omgaan met omstandigheden om je heen, maar ook met je eigen gemoedstoestanden, is de beste manier om je aan je dieet te houden.

Na het lezen van dit artikel weet je als het goed is in welke situaties je extra moet opletten. Welke verleiding is voor jou de gevaarlijkste?

Heb je iets gehad aan dit stuk? Deel het dan op social media