Afslank Artikelen

Hoe stel je realistische dieetdoelen? De 5 beste voorbeelden

Workout Plan

Er zijn allerlei redenen om te willen afvallen: je voelt je niet fit of bent ontevreden over je uiterlijk. Dus begin je aan een dieet. Je hieraan houden blijkt vaak lastiger dan verwacht. Herkenbaar? Realistische doelstellingen kunnen helpen. Deze houden je gemotiveerd om vol te houden. Hieronder hebben we 5 voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

1. Een realistisch streefgewicht

Veel mensen voelen zich geholpen als ze een bepaald gewicht hebben waarnaar ze met hun dieet streven. Doelgerichtheid kan tot doorzettingsvermogen leiden. Let er wel op dat je streefgewicht realistisch is. Het moet een gezond gewicht zijn voor je lichaamslengte. Geef je jezelf een deadline om het te behalen, zorg dan dat deze haalbaar is, ook met het oog op je gezondheid. Misschien is het met hele drastische maatregelen wel mogelijk om 20 kilo af te vallen in een maand tijd, maar dit is heel erg ongezond. Geef jezelf de tijd om op een verantwoorde manier af te vallen.

2. Haalbare fitheidsdoelen

Als je overgewicht je erg hindert in je mobiliteit, kunnen fitheidsdoelen helpen om je gemotiveerd te houden tijdens het afvallen. Kom je bijvoorbeeld nu niet boven aan de trap aan zonder eerst enkele minuten weer op adem te moeten komen? Dan kan het een mooi doel zijn om deze tijd steeds verder te verkorten. Zoek iets uit wat past bij jouw persoonlijke situatie en wees geduldig met jezelf. Een klein beetje vooruitgang is al heel positief!

3. Verstandige gezondheidsdoelstellingen

Overgewicht gaat vaak gepaard met gezondheidsklachten, zoals een hoge bloeddruk. Door minder vet en zout te eten, kun je je bloeddruk flink verlagen. Is dit voor jou belangrijk, dan kun je eventueel een bloeddrukmeter aanschaffen, zodat je zelf de effecten kunt zien van je veranderde dieet. Heel motiverend!

gezoendheidsdoelen

4. Slimme praktische doelen

Waar afvallen al lastig is, is het soms nog moeilijker om je streefgewicht voor langere tijd vast te houden. Om dit te bereiken, is het nodig om praktische doelen te stellen die gaan over je levensstijl. Leer bijvoorbeeld zelf gezonde maaltijden maken. Zorg dat je verleidelijke situaties gaat herkennen en ga deze uit de weg. Dat maakt slank worden én blijven een stuk eenvoudiger!

5. Realistische wensen voor je uiterlijk

Om teleurstellingen te voorkomen, is het ook belangrijk om realistisch te zijn over de uiterlijke veranderingen die je wenst te zien. Voorkom dat je jezelf gaat vergelijken met andere mensen, die jij mooi slank vindt. Misschien hebben zij wel een hele andere bouw, een andere stofwisseling of een ander beroep, waardoor het makkelijker voor ze is om strak in hun vel te zitten. Focus eerder op manieren om jouw specifieke uiterlijke eigenschappen zo goed mogelijk voor je te laten werken.

Gezonder en fitter!

De voorbeelden hierboven zijn bedoeld om je te helpen bij het stellen van realistische dieetdoelen die bij jou passen. Hopelijk helpen ze je bij je strijd tegen overgewicht. Je kunt je gezondheid en welzijn een groot plezier doen door die overtollige kilo’s kwijt te raken. Je voelt je misschien ook mooier en gelukkiger als je beter in je vel zit. Je dieet volhouden is dus zeker de moeite waard.

Tot slot: Realistisch zijn maakt mooi!

Realistische doelen zijn belangrijk, maar realistisch zijn betekent ook dat je inziet dat niet alles in je leven om afvallen hoeft te draaien. Vergeet niet dat je meer bent dan je lichaamsvormen of gewicht. Waardeer jezelf ook om je persoonlijkheid en geniet van andere zaken, zoals familie, vrienden, je werk of de natuur. Daar word je een stuk gelukkiger en vaak ook mooier van!

Vond je dit een goed stuk? Deel het dan op social media!