De Populairste Diëten

Motiveer jezelf door af te slanken met mediteren

Om het belang van motivatie werkelijk te begrijpen is het belangrijk een beeld te hebben van wat motivatie is en wat het doet.
Motivatie is de drive die je hebt om iets te doen of te behalen. Alles wat we doen in ons leven wordt in meerdere of mindere mate gedreven door motivatie. Zonder motivatie zet je niet door met wat je aan het doen bent en haal je dus je doel niet.
Met betrekking tot afslanken is motivatie onontbeerlijk omdat je meerdere malen per dag de keuze die je gemaakt hebt moet bevestigen. Elke keer als je voor een verleiding of uitdaging komt te staan moet je de juiste keuze weer overnieuw maken. En deze keuze is erg moeilijk te maken als je niet voldoende gemotiveerd bent een einde te maken aan je luie en ongezonde leven.
Motivatie is niet iets dat in een potje verkocht wordt. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je voldoende motivatie behoudt om ook daadwerkelijk het afslanken vol te houden? De eerste stap om dit te bereiken is niet alleen te werken aan je dieet en je trainen, maar ook doorlopend te werken aan je motivatie. Er zijn meerdere manieren waarop je je motivatie een oppepper kunt geven, waaronder mediteren.

Wat is meditatie?
Meditatie is een proces waarbij je bewust wordt van bepaalde dingen zonder afgeleid te worden en waardoor je in staat bent bepaalde dingen te veranderen. Meditatie is iets wat je zelf doet en het is gericht op het opbouwen van innerlijke kracht en rust. Het is echter meer dan alleen maar ontspannen, door te mediteren kun je werkelijk oplossingen vinden.

Hoe kan mediteren bijdragen aan afslanken?
Zoals hierboven reeds besproken moet je met afvallen elke dag weer opnieuw de keuze maken dit vol te houden. Elke dag kom je wel weer voor een uitdaging te staan en elke dag zullen zich nieuwe verleidingen voordoen. Op dat soort momenten moet je gemotiveerd genoeg zijn om de juiste beslissing te kunnen maken. Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat dit soort ‘conflicten’ een bepaalde mate van stress met zich meebrengen. Veel mensen verwaarlozen die stress en dit kan uiteindelijk leiden tot stemmingswisselingen, depressiviteit of een angstig gevoel. Hierdoor ben je sneller geneigd bij een volgende keer de verkeerde keuze te maken, waardoor je het dieet misschien niet tot een goed einde brengt.
Hier kan meditatie uitkomst bieden. Het kalmeert het lichaam en de geest en doet spanning, stress en angst weg ebben. Het biedt je helderheid waardoor je je op de positieve dingen kunt richten en al het negatieve in je gedachtes kunt buitensluiten.

Hoe te mediteren?
Mediteren hoeft niet moeilijk te zijn. Zorg ervoor dat je ergens gaat zitten waar je alleen bent, waar het stil is en waar mensen je niet zullen storen. Ontspan, sluit je ogen en denk aan iets wat je goed doet voelen of waar je fijne herinneringen aan hebt. Als je daar bent aangekomen richt je je gedachten op mediteren en wat het voor je doet. Herhaal in jezelf dat dit je ontspant en alle negatieve gedachtes uit je doet spoelen. Richt je daarna op afslanken en visualiseer je doel. Vertel jezelf dat het hartstikke goed gaat en dat je op de goede weg bent. Herinner jezelf eraan dat je door moet gaan met wat je aan het doen bent. Hierdoor zul je met nieuw hervonden motivatie door kunnen blijven gaan met je dieet. Je kunt dagelijks zo’n tien tot twintig minuten mediteren.