De Populairste Diëten

Los je gebrek aan motivatie voor je dieet op

Er zijn vandaag de dag ontelbare tijdschriften, tv programma’s en websites die gericht zijn op afvallen, diëten en lichaamsbeweging. Ze bieden allemaal allerlei diëten en oefeningen waarmee je kunt afvallen. Heb jij ondertussen ook honderden diëten geprobeerd zonder succes? Dan kan het zijn dat het falen van die diëten te wijten is aan jouw gebrek aan motivatie.
Het kan heel goed zijn dat je zegt dat je gemotiveerd bent, en dat je weet dat je moet afvallen, maar wat veel mensen vergeten is dat motivatie iets is waaraan je continu moet werken. Een beetje vergelijkbaar met het dieet dat je wilt gaan volgen. Zonder motivatie zul je na een paar dagen of weken alweer stoppen met je dieet.

Hoezo motivatie?
Voor afvallen heb je een grote hoeveelheid motivatie nodig, omdat je meerdere malen de keuze om op dieet te gaan moet bevestigen als de juiste keuze. Je krijgt meerdere malen per dag een verleiding of afleiding voor je kiezen waardoor je zou kunnen afhaken van je dieet. Je moet dus meerdere malen per dag de beslissing maken door te gaan met je dieet. Twee simpele voorbeelden zijn:

  • Je hebt zo’n ontzettende trek in een ijsje- maar dat past nou niet bepaald in je dieet.
  • Je zit op de bank en je bent lui en ook een beetje moet. Je zou vandaag nog gaan sporten, maar je hebt echt geen zin.

In dit soort situaties is het puur je motivatie die de juiste keuze maakt en ervoor zorgt dat jij de beslissing neemt niet dat ijsje te eten en toch te gaan sporten.

Geef je motivatie een flinke oppepper
Er zijn diverse manieren waarop je je motivatie een flinke oppepper kan geven:

  • Zorg ervoor dat je geen ‘foute’ voedingsmiddelen in huis hebt. Vul je keukenkastjes met gezonde opties, zodat je iets gezonds kunt eten tussen de maaltijden door.
  • Weet waarom je trek hebt: eet je omdat je echt trek hebt, of eet je omdat je je rot voelt.
  • Volg een dieet dat bij je past en niet een dieet dat niet bij jouw manier van leven past.
  • Het gebeurt altijd dat je na een bepaalde tijd even niet meer afvalt. Je lichaam is gewend geraakt aan het dieet/lichaamsbeweging en je zult gaan moeten afwisselen met wat je doet.
  • Omring je met positieve mensen en dingen. Als je het gevoel hebt dat je er echt mee wilt stoppen dan bel je een vriend of vriendin voor mentale support.
  • Lees de verhalen van anderen die flink afgevallen zijn en onthoud dat jij dit ook kan bereiken.
  • Als je echt niet zo van lichaamsbeweging houdt moet je proberen meer lichamelijke activiteit in je dagelijks leven te passen: neem de trap in plaats van de lift, loop naar je werk in plaats van de auto te nemen.

Onthoud dat alle begin moeilijk is. Je zult ongetwijfeld een keer de fout in gaan, maar blijf daar niet bij stil staan. Ga gewoon door waar je mee bezig was en blijf de juiste dingen doen.