De Populairste Diëten

Het Atkins Dieet – Het Beroemdste Laag-koolhydraten Dieet

Koolhydraatarm dieet

Het Atkins dieet is sinds haar ontstaan een van de populairste laag-koolhydraten diëten. De resultaten van het dieet zeggen meer dan duizend woorden.

Geschiedenis

Het Atkins-dieet is oorspronkelijk geïntroduceerd als de Atkins Voedingsmethode van dr. Robert Atkins. Het is gebaseerd op een nieuwe benadering van voeding zoals dat gepubliceerd werd in The Journal of American Medical Association. Hij probeerde het dieet eerst zelf – met succes. Daarna schreef hij het met veel succes voor aan duizenden van zijn patiënten.

Dit stimuleerde hem het dieet openbaar te maken. Dr Atkins publiceerde over het idee achter het Atkins Dieet een reeks van boeken. Een bedrijf, Atkins Nutritionals, werd in New York opgericht om het dieet te promoten.

De Theorie

Het Atkins-dieet haalde de dieetbeginselen van die tijd overhoop door vetten te classificeren als goed en slecht. Tot de komst van het Atkins Dieet, vermeden lijners en diëten alle verzadigde vetten als de pest. Atkins dieet verdedigt de stelling dat alleen onverzadigde vetzuren schadelijk is voor het lichaam en dus geen deel mag uitmaken van de voeding.

Onverzadigd vetzuur komt voor in vlees, zuivelproducten en verschillende verpakte levensmiddelen. Ze zijn niet voedzaam, maar voegen wel vet toe aan je lichaam. Zij zijn ook de belangrijkste oorzaak van ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.

Het Atkins-dieet pleit ook voor het vermijden van bewerkte koolhydraten zoals suiker en bloem. Het weerlegt het veelgepromote idee van de voedselpiramide. De voedselpiramide geeft de hoeveelheden van elke categorie van voedingsmiddelen aan die dagelijks gegeten moeten worden. Het maakt geen onderscheid tussen geraffineerde en onbewerkte koolhydraten en richt zich geheel op een beperkte inname van vetten.

Volgens Dr Atkins leidt het obsessief wegwerken van vet ertoe dat het lichaam het vet vasthoudt in plaats van het te verbranden. Hij zegt ook dat geraffineerde koolhydraten de belangrijkste oorzaken voor obesitas en een andere aan de stofwisseling gerelateerde aandoeningen zijn.

Zo Werkt Het

Het Atkins dieet beperkt de inname van koolhydraten zodanig dat het lichaam gedwongen wordt het reeds opgeslagen vet te verbranden. Wanneer dit onwetenschappelijk wordt gedaan, verbrandt het lichaam glucose, dat energie levert, in plaats van vet. Dit leidt niet tot gewichtsverlies. Het Atkins Dieet stimuleert ketosis, een lichaamsproces waarbij opgeslagen vet door de lever wordt omgezet in vetzuur.

Deze vetzuren hebben een vorm waardoor ze gemakkelijk door het lichaam gebruikt kunnen worden om energie te produceren voor dagelijkse activiteiten. Het Atkins Dieet voorkomt ook de inname van koolhydraten die een ongezonde verhoging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

De Fasen

Het dieet bestaat uit vier fasen. Tijdens de Inductiefase worden alle koolhydraten uit de voeding verwijderd zodat de ketose op gang wordt gebracht. In de Gewichtsverliesfase mogen weer koolhydraten worden gegeten) en op een niveau gehouden waarmee optimaal gewichtsverlies wordt bereikt.

Tijdens de Voorbereiding op de Handhavingsfase worden nog meer koolhydraten opgenomen in het menu. In de Levenslange Handhavingsfase wordt al het goede werk van de drie eerdere fasen gecombineerd. Deze fase is ontworpen om het bereikte gewicht te handhaven.