De Populairste Diëten

God en overgewicht

Dit artikel is geschreven voor mensen die geloven in God en is bedoeld voor mensen van verschillende geloven en denkwijzen. We gaan hier in op het spirituele aspect van het probleem overgewicht. Als je te dik bent, of zelfs ziekelijk overgewicht hebt, kan dat een lichamelijke oorzaak hebben waar je zelf geen controle over hebt. Maar in de meeste gevallen wordt dik zijn veroorzaakt door onze leefstijl, die we zelf hebben gekozen. Voor mensen die in God geloven is dat eigenlijk raar. Want God heeft ons geschapen en ons lichaam aangewezen als (heilige) tempel voor onze ziel. Het slecht behandelen van ons lichaam, door ongezond te leven en te veel en slecht te eten, heeft dus ook een spiritueel aspect. Daar gaan we in dit artikel wat nader op in.

Negatieve gedachten
Iets wat je vaak ziet bij mensen met overgewicht is dat ze een heel negatief zelfbeeld hebben. Als gevolg daarvan voeren ze een levensstijl die niet erg goed voor ze is. Ze vinden eigenlijk diep in hun hart dat ze het niet waard zijn om mooi, gezond en slank te zijn. Op spiritueel vlak manifesteert zich dat in negatieve gedachten als: ‘God houdt niet van me,’ ‘God is ontevreden met me,’ ‘God speelt een spelletje met me,’ ‘God wil me straffen,’ ‘God gunt me het geluk niet,’ enzovoort.

Geloven in God’s liefde
God heeft echter alle mensen geschapen uit liefde en als je in God gelooft, weet dan dat God geen spelletjes speelt en er niet op uit is om je één of andere streek te leveren. God heeft voor de mensen obstakels in het leven geschapen om die te overwinnen. God heeft alle ziektes geschapen en alle geneesmiddelen en voor elke ziekte is er een medicijn. Een slecht zelfbeeld met als gevolg een zelfbeschadigende levensstijl – waarvan er vele soorten zijn, en te veel en te ongezond eten is er slechts één van – is in feite een spirituele ziekte. Het medicijn voor die ziekte is geloof in een God die goed is en er niet op uit is om je leven zo onaangenaam mogelijk te maken.

Vrije wil
De mens is het enige schepsel van God dat een eigen vrije wil heeft. De mens kan, in tegenstelling tot planten en dieren, bewust besluiten wat hij wil gaan doen. Hiermee heeft de mens ook verantwoordelijkheid voor de richting van zijn leven gekregen. Op elk punt in je leven wordt je geconfronteerd met de omstandigheden die God voor je heeft gecreëerd en die je niet kunt veranderen. En op elk punt in je leven heb je je eigen vrije wil ter beschikking om te besluiten wat je met die omstandigheden gaat doen. God heeft je als het ware het hout, spijkers en een hamer gegeven, en jij bent de handwerksman die besluit wat je daar mee gaat doen.

Je lichaam, een tempel
Overgewicht als gevolg van het hebben van een slecht zelfbeeld is maar één van de vele problemen die je in dit leven kunt hebben. Alle mensen hebben problemen en het is nooit mogelijk om de problemen van andere mensen precies na te voelen. Leed is altijd onvergelijkbaar en alleen God weet hoeveel je diep in je hart lijdt onder je overgewicht. God heeft je echter ook het hout, de spijkers en een hamer gegeven, en het is tijd dat je je verantwoordelijkheid neemt. Vergelijk het hout met je lichaam, de heilige tempel van je ziel waar je verantwoordelijk voor bent.

Neem je verantwoordelijkheid
Je bent niet verantwoordelijk voor de omstandigheden die je tot op dit punt hebben gebracht. Dit kunnen handelingen en invloeden van andere mensen, bijvoorbeeld je opvoeders of klasgenoten, zijn geweest. Maar je bent wel verantwoordelijk voor wat je er nu, in deze situatie, op dit punt, mee doet. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud en het goed draaiende houden van je lichaam. Je bent verantwoordelijk voor de leefstijl die je kiest. Onthoud: de gereedschappen liggen voor het grijpen. Je kunt overal adviezen en informatie vinden over hoe je op een gezonde manier kunt afvallen en de grip op je leven terug kunt krijgen.

Het woord van God
Luister naar het woord van God, want dat is oppermachtig en heeft een verzachtende en reinigende uitwerking op je ziel. Spreek gebeden en dankwoorden uit, want die ontdoen je ziel van alle negatieve gedachten over jezelf en over anderen. Vraag God om je te helpen bij het maken van goede keuzes en het eten van gezond voedsel. Zeg voordat je voedsel aanraakt: ‘In naam van God’ en dank God na het eten voor het voedsel dat je hebt gekregen. Je zult zien wat voor enorm verschil dit uitmaakt in hoe je het voedsel en het eten ervaart. Je zult met dankbaarheid eten en het voedsel zal je verzadigen en je lichaam goed doen. Je zult geen zin meer hebben in voedsel dat in feite geen voedsel maar rotzooi is. Je zult de tempel die je lichaam is respecteren en heiligen.