Ook jongeren kunnen last hebben van overgewicht. Als je al tijdens je puberteit of adolescentie te zwaar bent, is het tijd om daar zo snel mogelijk wat aan te doen. Voor jongeren gelden dezelfde regels voor het afvallen als voor volwassenen: op een gezonde en natuurlijke manier afvallen is het beste. Alleen dan krijg je blijvende resultaten en wen je je een leefstijl aan die je de rest van je leven vol kunt houden.
Kies een gezonde manier om af te vallen
Speciaal voor jongeren is het belangrijk om op hun gezondheid te letten. Overgewicht is niet gezond voor het lichaam, en het is zaak om op een gezonde manier af te vallen. Dat betekent een combinatie van een evenwichtig en gezond dieet en een goed bewegingsprogramma.
Zeg nee tegen crash diëten
Begin als jongere nooit aan een crash dieet. Crash diëten zijn voor niemand goed, en zeker niet voor jongeren. Je ontregelt er je stofwisseling mee, en dat leidt tot nog grotere problemen om je gewicht onder controle te houden. Bovendien heb je als jongere nog veel meer allerlei voedingsstoffen nodig dan als volwassene. Uithongering is een gevaarlijke methode om te proberen af te vallen, zeker voor mensen die nog in de groei zijn.
Eet gevarieerd en gezond
Tijdens de puberteit gaat je lichaam door heel veel hormonale en andere fysieke veranderingen. Je lichaam heeft dan een goed uitgebalanceerd dieet nodig, waarin alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Probeer zo veel mogelijk vers en gezond te eten en alle dikmakers te laten staan. Met een gezond en evenwichtig dieet kun je perfect afvallen. Zoek op internet uit wat gezond eten eigenlijk inhoudt en waarom je daar van kunt afvallen.
Let op de calorieën
Om nog gerichter af te vallen, bijvoorbeeld 300 gram per week, kun je ook beginnen calorieën te tellen. Zoek op internet of op de verpakkingen van producten naar de calorische waarde. Schrijf elke dag in een voedseldagboek op hoeveel calorieën je hebt ingenomen. Reken ook uit hoeveel calorieën je dagelijks verbrandt. Dat is afhankelijk van hoe actief of passief je leeft en ook van hoeveel je sport of traint. Het aantal calorieën dat je verbrandt moet groter zijn dan het aantal calorieën dat je inneemt. Pas dan val je af.
Doe aan sport
Veel jongeren zijn te dik door een totaal gebrek aan beweging. Het jonge lichaam is er op gebouwd om veel in beweging te zijn en niet om de hele dag achter de computer te zitten. Het beste wat je kunt doen is op een sport te gaan – dat geldt overigens ook als je niet te dik bent. Je kunt ook lid worden van een fitnessclub, waar je de instructeur kunt vragen om je te begeleiden. Hij of zij kan dan een speciaal op maat gesneden trainingsprogramma voor je samenstellen en je aanmoedigen om je daar strikt aan te houden. In het begin zal het moeilijk zijn, ook omdat je je misschien ongemakkelijk zult voelen. Maar al snel zul je resultaten zien en zul je gemotiveerd raken om door te gaan.
Dieet en beweging zijn beide belangrijk
De enige goede en gezonde manier om af te vallen is de combinatie van het volgen van een gezond dieet en regelmatig trainen. Je lichaam krijgt dan alle essentiële voedingsstoffen en je wordt slank, fit en gezond. Als je één van beide onderdelen achterwege laat, zal het heel moeilijk zijn om gewicht te verliezen. Uiteindelijk raak je dan gedemotiveerd en geef je het op. Je bent dan geen stap verder en zult al gauw net zo zwaar zijn als voorheen.
Verander je leefstijl
Als jongere ben je eigenlijk nog te jong om al heel bewust je eigen leefstijl te kiezen. Maar als je te dik bent, is het aan te bevelen om dat toch te doen. Dik zijn is namelijk het gevolg van een verkeerde en ongezonde leefstijl, en dat is een combinatie van elementen. Onregelmatig eten, snacken tijdens het computeren, veel zitten, weinig naar buiten gaan en bewegen, veel vette en zoete dingen eten, weinig groenten en fruit eten, witbrood in plaats van bruin brood eten, enzovoort. Probeer veel naar buiten te gaan en activiteiten te ondernemen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, rolschaatsen, zeilen of hiking. Vermijd alle fastfood restaurants en snackbars, maar eet een appel of yoghurt. Eet regelmatig en veel kleine maaltijden in plaats van onregelmatige snacks en tussendoortjes. Besteed aandacht aan je uiterlijk, want ook dat hoort bij een gezonde leefstijl.
Zeg nee tegen junkfood
De grootste dikmakers voor jongeren zijn waarschijnlijk alle voedselproducten die vallen onder de categorie junkfood: zakken chips, hamburgers, pizza’s, patat, kroketten, gevulde koeken, Mars-repen, cola, frisdrank … Deze producten hebben weinig tot geen voedingswaarde, zitten vol met vetten en suikers en leiden onherroepelijk tot vetlagen op het lichaam. Ze vertragen de stofwisseling en je wordt almaar dikker. Tijd om in actie te komen!