Afslank Artikelen

Snel afvallen met behulp van eiwitten!

eiwitdieet

Volgens de Britse endocrinoloog Rachel Battersham is een eiwitrijk dieet een goede oplossing voor mensen die snel een mooi figuur willen hebben. Door veel eiwitten te eten, die onder andere in kaas, vlees en eieren zitten wordt de productie van het hongerstillende hormoon PYY gestimuleerd.

Resultaat hiervan is dat men minder trek krijgt en dus minder gaat eten met als resultaat dat men kilo’s verliest. Vier jaar geleden werd voor het eerst melding gemaakt van het hongerstillende effect van dit hormoon in het tijdschrift Nature door de Britse endocrinoloog Rachel Battersham. Maar andere onderzoekers slaagden er niet in haar experimenten bij mensen na te doen.

Battersham heeft een reeks van nieuwe experimenten uitgevoerd op muizen die in het tijdschrift ‘Cell Metabolism’ van deze maand worden beschreven. De muizen die op een eiwitrijk dieet werden gezet, produceerden meer van het PYY-hormoon en aten hierdoor minder. De muizen vielen af en hadden tevens minder lichaamsvet. De muizen bij wie het hongerstillende hormoon was uitgeschakeld, aten meer en werden beduidend dikker.

De werking van het PYY-hormoon is misschien de verklaring waarom het omstreden Atkins-dieet goede resultaten verkrijgt. Het Atkins dieet houdt in dat koolhydraten (aardappels, pasta en rijst) verboden zijn. De Atkins-diëters krijgen hierdoor relatief veel eiwitten en vetten binnen. De extra eiwitten zorgen ervoor dat de productie van hongerstillend hormonen wordt gestimuleerd, waardoor deze diëters minder gaan eten.

Battersham is van mening dat het eiwit dieet een goede oplossing zou kunnen zijn voor mensen met overgewicht. Zij waarschuwt echter wel dat er eerst meer onderzoek nodig is naar de lange termijn effecten voordat zij een dieet aanbeveling wil geven.