Obesitas ofwel ziekelijk overgewicht is wereldwijd een epidemie aan het worden. Obesitas is schadelijk voor de gezondheid en verhoogt de kans op allerlei ziektes en kwalen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker.
Onderzoek
Er wordt steeds meer onderzoek naar het ontstaan van obesitas gedaan. De oorzaken van obesitas worden dan ook steeds duidelijker, en zijn vooral de volgende: een voedingspatroon met overmatig veel vetten en suikers en zeer weinig voedingsstoffen, in combinatie met een gebrek aan beweging. De oplossing is dan ook precies het omgekeerde: een voedingspatroon met weinig vetten en suikers en met zeer veel voedingsstoffen, in combinatie met veel beweging.
Bewegen door te trainen
In de praktijk blijkt de combinatie van gezond eten en veel bewegen uitstekend te werken en te leiden tot blijvend gewichtsverlies. De laatste jaren zijn er veel nieuwe trainingsmethodes ontwikkeld, die specifiek gericht zijn op het versnellen van de stofwisseling (een te trage stofwisseling is namelijk het kernprobleem van mensen met overgewicht). Twee van die nieuwe methodes zijn cardio-training en krachttraining.
Misvatting
Veel mensen hebben de misvatting dat hoe meer tijd je in de fitnessclub doorbrengt, hoe meer je zult afvallen. Ondertussen is gebleken dat dit niet zo is. Het is gebleken dat bepaalde soorten oefeningen veel effectiever zijn dan andere, ook al worden ze maar kort gedaan. Cardio- en krachttraining zijn allebei trainingsvormen die zeer effectief blijken te zijn bij het afvallen.
Krachttraining
Krachttraining houdt in dat je gedurende enige tijd druk of trek op een spier plaatst, waartegen deze weerstand moet bieden. Zowel spieren als botten worden hier sterker van. Ook de gewrichten worden stabieler en soepeler. In het algemeen wordt het hele lichaam sterker en stabieler. De spiermassa neemt toe en dit is een enorme stimulans voor de stofwisseling om calorieën te verbranden. De toegenomen spiermassa heeft namelijk voor extra energie nodig voor het onderhoud. In combinatie met het juiste dieet kan de stofwisseling niets anders doen dan deze energie te winnen uit de verbranding van vetcellen in het lichaam. Het vet heeft plaats gemaakt voor spieren.
Hoeveel krachttraining is nodig om af te vallen?
Voor de zwaarte van een krachttraining wordt er gekeken naar drie variabelen: de intensiteit van de training (hoeveel werk de spieren verrichten), het volume (aantal spieren dat werk verricht) en de frequentie (aantal keren per week dat de spieren werk verrichten). Als je aan krachttraining doet, dan is de frequentie 3 – 4 maal per week, met sessies van 45 – 60 minuten. Er zijn mensen die denken dat dit niet genoeg is, maar het lichaam gaat door met het verbranden van calorieën tot 24 – 48 uur na de krachttraining, zelfs als je rust of slaapt.
Cardio-training
Cardio-training traint het hart en de longen en bestaat uit oefeningen die het hele lichaam in beweging brengen. Voorbeelden van cardio-training zijn onder meer: hardlopen, fietsen, zwemmen, roeien, enzovoort. Door cardio-training te doen verbruikt het lichaam veel calorieën en wordt de stofwisseling sneller.
Hoeveel cardio-training is nodig om af te vallen?
Hoeveel cardio-training nodig is, is onder meer afhankelijk van je leeftijd, van het aantal calorieën dat je per dag verbruikt en van je conditie. Als beginner doe je wekelijks ongeveer 3 sessies van 30 minuten. Langzaam voer je de intensiteit op naar 5 keer per week een sessie van 45 – 60 minuten.