Iedereen wil wel wat pondjes kwijt. Dat kan, en wel door het juiste voedsel te eten. Om effectief af te kunnen vallen, moet je namelijk weten wat je moet eten en wat niet.
Ongezonde voedingsmiddelen
Neem eens de tijd en denk hier eens goed over na: hoe ben ik zo dik geworden? Hoe zijn al die kilo’s er toch aangekomen? Het antwoord weet je waarschijnlijk al: elk pondje gaat door het mondje. En dat betreft niet alleen de kwantiteit, maar vooral de kwaliteit van wat je allemaal hebt gegeten in de afgelopen jaren. Het grootste deel van het voedsel dat ons wordt aangeboden in supermarkten, fastfood restaurants en snackbars bevat namelijk heel weinig voedingsstoffen. Maar wel heel veel suikers en vetten. En dergelijk voedsel leidt altijd tot gewichtstoename en uiteindelijk tot overgewicht.
Gebrek aan beweging
Ook het gebrek aan beweging draagt ertoe bij dat mensen dik worden. Aan de ene kant gaan er veel calorieën (suikers en vetten) in, aan de andere kant worden er heel weinig verbruikt. Het resultaat is dat er constant een overschot aan calorieën in het lichaam is. De stofwisseling kan hiermee niets anders doen dan ze op te slaan als vetcellen. Dat is een natuurlijk systeem, dat ooit nuttig was voor de primitieve mens, bijvoorbeeld in tijden van voedselgebrek.
Weet wat je eet
Wil je gewicht verliezen, dan zul je als eerste moeten leren wat je wel moet eten en wat niet. Gezond eten is in principe al het eten dat direct uit de natuur (van het land, van het dier, van de boom) komt en niet door de voedingsindustrie is bewerkt. Betekent dit nu dat je nooit meer lekkere dingen zult eten? Helemaal niet. Misschien ken je de programma’s op televisie waarin dikke mensen leren wat gezond eten is. In het begin kijken ze vol afschuw naar de bossen prei en selderij die voor hen uitgestald liggen op de keukentafel. Na enkele dagen beginnen ze het lekker te vinden (ze hebben geleerd wat koken is) en na enkele weken willen ze niet anders meer. Ze zijn stukken slanker geworden en zien er stralend uit.
Voorbeelden van heerlijke keukens en de ingrediënten die ze gebruiken
Niet voor niets gebruiken vijfsterren restaurants alleen maar verse ingrediënten van de beste kwaliteit. Het eten dat je daar krijgt voorgeschoteld is absoluut van de beste kwaliteit en over het algemeen heel gezond. Maar ook de buitenlandse keuken maakt gebruik van verse en gezonde ingrediënten. Voorbeelden daarvan zijn:
De Chinese keuken
De (echte) Chinese keuken is van uitzonderlijk hoog niveau en kent vele fervente aanhangers. Deze keuken maakt gebruik van ontelbare soorten groenten, vis, kruiden en specerijen, waarvan vele met geneeskrachtige werking (denk aan gemberwortel). Heel veel groenten- en visgerechten worden kort gestoomd of geroerbakt in heel weinig olie. Beide bereidingswijzen behouden de vitamines en voedingsstoffen en zijn caloriearm. Denk hier eens over na: hoe vaak in je leven heb je een Chinees met overgewicht gezien? Een Chinees gerecht dat je goed kunt eten als je aan de lijn bent, is Dim Sum. Dit zijn kleine gestoomde pasteitjes, gevuld met bijvoorbeeld garnalen, vlees en andere vullingen. Je kunt ook om gestoomde vis met gestoomde groenten vragen. Vermijd alle gefrituurde producten, zoals loempia’s en kroepoek.
De Italiaanse keuken
Deze keuken maakt bijna alleen maar gebruik van de beste kwaliteit verse ingrediënten. De Italiaanse keuken bevat echter ook wel bepaalde dikmakende gerechten, die je voorlopig beter kunt vermijden. Dat zijn ondermeer sommige pizza’s, mozzarella, Parmezaanse kaas, spek en sommige pastagerechten. Een pastasaus bevat veel calorieën als er sour cream, boter of melk is gebruikt. Vraag om spaghetti met een eenvoudige tomatensaus, of kip met spinaziesaus. Je kunt ook om een pizza Prima Vera vragen, met alleen groenten erop.
De Japanse keuken
De Japanse keuken is van oudsher een extreem gezonde keuken, waar mensen 100 jaar oud mee werden. De makrobiotische keuken is in feite op deze eeuwenoude tradities gebaseerd en werd speciaal bedacht voor mensen die kampten met de gevolgen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Als je lijdt aan ziektes die moeilijk te genezen zijn, kun je door makrobiotisch te eten veel vooruit gaan of zelfs helemaal genezen. Het spreekt vanzelf dat je er slank van wordt.
De huidige, moderne Japanse keuken bevat veel meer dikmakende en ongezonde gerechten. Vermijd al te veel witte rijst, zoals in de sushi. Vermijd ook tempura (gefrituurde groenten en vis) en gebakken vlees met zoete saus (teriyaki). Sushi kun je in de betere restaurants ook eten als pure rauwe vis, caloriearm, eiwitrijk en heel goed voor de gezondheid. Misosoep en tofoe zijn beide fermentatieproducten van sojabonen, rijst en andere granen, en zijn caloriearm, eiwitrijk en heel goed voor de darmwerking.
Nog meer tips om slank en gezond te worden
- Drink veel water en andere calorieloze vloeistoffen, bijvoorbeeld groene thee of kruidenthee. Het drinken van voldoen vloeistoffen houdt de vochthuishouding in evenwicht. Als je water niet lekker vindt, kun je er wat limoensap aan toevoegen.
- Eet vaker en minder, bijvoorbeeld 6 micromaaltijden per dag. Hiermee stimuleer je je stofwisseling.
- Sla nooit het ontbijt over. Dit is in feite de belangrijkste maaltijd van de dag, omdat het je stofwisseling op gang brengt voor de rest van de dag. Het is een misvatting te denken dat je door niet te ontbijten zult afvallen – het tegendeel is waar.
- Het diner moet licht zijn. Eet bij voorkeur niets meer in de laatste 4 uur voordat je gaat slapen.
- Doe twee tot drie maal per week aan krachttraining. Dit stimuleert op een fantastische manier je stofwisseling. Ooit wel eens iemand gezien met veel spierballen en veel vet?