Afslank Artikelen

Het maakt niet uit welk dieet je kiest!!!

afvallen met verschillende dieten

Zijn de pondjes er weer aangekomen en kan de afvalrace weer beginnen? Vraag je jezelf af welk dieet het beste is om snel af te vallen en kan je geen keuze maken? Dan hebben wij goed nieuws. Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben aangetoond dat het niet uitmaakt wélk dieet je kiest om snel af te vallen. Wat wel van groot belang is dat je het gekozen dieet trouw blijft volgen.

Dit is goed nieuws want het grote aanbod maakt het voor veel mensen extra moeilijk om een keuze te maken. Hoe zou je immers als leek moeten bepalen welk dieet de beste resultaten geeft? Amerikaanse onderzoekers van het Tufts-New England Medical Center in Boston die een antwoord op deze vraag zochten hebben de meest populaire diëten in Amerika met elkaar vergeleken. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in “The Journal of the American Medical Association” (JAMA) van woensdag 5 januari.

De onderzoekers hebben in totaal 160 volwassenen met overgewicht geselecteerd voor deze studie. Deze mensen werden willekeurig ingedeeld in vier even grote groepen en zij kregen de opdracht om een jaar lang een bepaald dieet te volgen. De eerste groep kreeg de opdracht om het Atkins-dieet, dat bestaat uit koolhydraatarm en vetrijk eten te volgen. De tweede groep werd weer gevraagd om weinig vet te eten volgens het vegetarische Ornish-dieet. De derde groep volgde het Weight Watchers-programma dat vooral kleinere porties voorschrijft om de hoeveelheid calorieën te beperken. De vierde groep diende zich te houden aan het Zone-dieet dat koolhydraatrijk en eiwitrijk voedsel bevat en tevens een supplement van omega-3 visolie.

Van de vrijwilligers die het diëten hebben volgehouden was iedereen enkele kilo’s afgevallen. Het verschil tussen de verschillende diëten was minimaal en verwaarloosbaar. Daarnaast namen de risicofactoren voor hartziekten, zoals het cholesterolgehalte bij allen af. De conclusie van de onderzoekers is dan ook dat het niet uitmaakt welk dieet je volgt, zolang je er maar niet mee stopt.

De studie heeft daarnaast aangetoond dat het volhouden van een dieet geen makkelijke opgave is. Zo’n 40 procent van de vrijwilligers hield er voortijdig mee op. Vooral de mensen die het extreme Atkins- of het Ornish-dieet volgden haakten af. Belangrijke reden hiervoor was dat de vrijwilligers de maaltijden die zij moesten eten erg vies vonden. De onderzoekers schrijven dat als de deelnemers zelf een dieet hadden mogen uitkiezen het succespercentage hoger zou zijn geweest.

Wim Saris, hoogleraar humane voeding aan de Universiteit van Maastricht, kijkt niet op van de onderzoeksresultaten. Hij geeft aan dat het uiteindelijk gaat om de calorieën die men binnen krijgt. Het maakt hierbij niet uit of de calorieën afkomstig zijn van vetten, koolhydraten of eiwitten. Dit is niet nieuw en dat weten wij eigenlijk al van de verschillende onderzoeken.

Wel geeft de hoogleraar humane voeding aan dat het goed is dat nog eens wordt bevestigd dat het niet uit maakt voor welk dieet men kiest. Wonderdiëten bestaan niet. Saris geeft zelf de voorkeur aan het Weight Watchers-dieet, omdat mensen bij dit dieet alles mogen blijven eten. Uiteraard wel in mindere mate. Het Atkins-dieet raadt hij af, omdat van vetten men snel verzadigd raakt zonder dat men het door heeft. Het Atkins dieet leidt volgens hem al snel tot gewichtstoename.

Wim Saris geeft tot slot nog enkele tips. Ten eerste moet alcohol worden vermeden. Het lichaam kan de alcohol niet direct opslaan, maar moet de alcohol direct afbreken. Het gevolg is dat andere voedingsstoffen niet verwerkt kunnen worden en direct worden opgeslagen. Ten tweede waarschuwt Saris voor overmatig gebruik van frisdranken en vruchtensappen. Beide leiden ook ongemerkt tot overgewicht.