Afslank Artikelen

Hoe verbetert afvallen je welzijn? De 9 belangrijkste gezondheidsvoordelen

gezondheidsvoordelen

Voor de meeste mensen is afvallen niet zo gemakkelijk. Het kost tijd, moeite en een flinke dosis geduld als je gewicht wilt verliezen, zeker op de langere termijn. Afvallen kan echter veel gezondheidsvoordelen opleveren. Om je te voorzien van wat broodnodige motivatie, hebben we de 9 belangrijkste hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Een lager cholesterolgehalte

Een dieet met meer gezonde en minder schadelijke vetten kan je cholesterolgehalte helpen verlagen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

2. Een lagere bloeddruk

Ook een te hoge bloeddruk kan voor hart- en vaatziekten zorgen. Een gezonder dieet, zonder transvetten, maar mét essentiële vetzuren uit bijvoorbeeld vette vis, kan je bloeddruk helpen verlagen. Probeer ook minder zout te eten, minder alcohol te drinken (vermijd vooral sterke drank) en veel vezels tot je te nemen.

3. Minder pijnklachten in de gewrichten

Overgewicht kan een oorzaak zijn van gewrichtspijn. Heb jij sinds je bent aangekomen bijvoorbeeld meer last van je knieën en enkels? Dan kan afvallen hiervoor een oplossing zijn!

4. Vergrote mobiliteit

Als je te zwaar bent, gaat dit vaak ten koste van je bewegingsvrijheid. Je moet nu eenmaal meer gewicht meetorsen en soms zit het extra vet ook in de weg. Afvallen vergroot dus je mobiliteit.

5. Verbeterde ademhaling

Overgewicht kan je ademhaling belemmeren, waardoor je sneller buiten adem bent en minder zuurstof binnenkrijgt. Hierdoor kun je je onder andere moe en futloos voelen.

slaende vrouw in de wolken lichtgewicht

6. Betere nachtrust

Mensen die zijn afgevallen, geven vaak aan dat ze opeens beter gaan slapen. Ze worden minder vaak wakker en ontwaken uitgeruster.

7. Voorkoming van pijn op de borst

Voel je wel eens steken in je borstkas? Dan kan het zijn dat je hart door je overgewicht niet altijd genoeg zuurstof krijgt. Gewicht verliezen kan hiervoor de remedie zijn.

8. Gelijkmatigere bloedsuikerspiegel

Gezond eten, zonder snelle suikers en in redelijke porties, kan je bloedsuikerspiegel gelijkmatiger maken. Dit kan een positieve invloed hebben op je energieniveau en je stemming.

9. Voorkoming Diabetes type 2

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die te zwaar zijn meer kans hebben op Diabetes type 2, oftewel suikerziekte. Door af te vallen kun je helpen voorkomen dat ook jij hiermee te maken krijgt.

Afvallen voor je algehele welzijn

Gewicht verliezen is voor de meeste mensen een flinke uitdaging. Doorzetten is echter zeer de moeite waard als je kijkt welke effecten dit kan hebben op je algehele welzijn. Je voorkomt allerlei klachten en ziekten, slaapt beter en krijgt meer energie. Heb je nog meer motivatie nodig om je aan je dieet te houden? Lees dan nog even verder.

De mogelijkheid van een opwaartse spiraal

Afvallen kan heel goed kan zijn voor je welzijn. Het is goed mogelijk dat de eerste effecten die je hiervan merkt, zoals meer energie, meer mobiliteit en beter slapen, het afvalproces versnellen. Wie zich fitter voelt, gaat sneller sporten. Een beter humeur helpt eetbuien voorkomen. Geef dus niet op! Afvallen kan vanzelf makkelijker worden.