Veel mensen die op hun gewicht letten, kiezen voor salades als maaltijd. Salades hebben voor veel mensen automatisch een ‘gezond’ imago, maar in de praktijk is dat niet altijd terecht. Zeker niet alle salades zijn zo gunstig voor je dieet. Het hangt er maar net vanaf uit welke combinatie van voedingsmiddelen deze bestaat. Wil je echt een verantwoorde salade uitkiezen, dan kun je je hier dus maar beter in verdiepen. Hieronder de 5 salade toppings die wél goed zijn voor je lijn.
1. Noten en zaden
Noten en zaden maken je salade niet alleen lekker knapperig, ze vormen ook een goede bron van eiwitten, gezonde vetten, vitamines, mineralen en vezels. Walnoten zijn bijvoorbeeld een uitstekende keuze. Een handjevol levert je al je dagelijkse dosis gezonde omega 3 vetten op. Bovendien bevatten ze biotine, dat goed is voor de groei van je haar en nagels, maar ook voor je huid. Ook amandelen zijn een smakelijke, gezonde topping voor je salade. Ze zitten bomvol vitamine E (ook al zo goed voor je huid) en door de combinatie van eiwitten, vezels en vetten maken ze je salade lekker voedzaam.
2. Bessen
Bessen voorzien je salade van een frisse, zoet-zure smaak. Bovendien bevatten ze veel vezels en vitamine C, waardoor je het ijzer uit je groene bladgroenten beter kunt opnemen. Een mooie combinatie van bessen voor je salade is bijvoorbeeld aardbeien, frambozen en bosbessen.
3. (Geroosterde) groenten
Alleen blaadjes sla zullen je honger niet erg lang kunnen stillen. Daarvoor heb je toch wat toevoegingen nodig. Kies lekkere geroosterde groenten, zoals bieten, pompoen of zoete aardappels, om je salade te voorzien van een zoete ‘bite’. Ook leveren ze een mooie hoeveelheid vezels op. Bovendien geven ze je salade een zoetere smaak en een mooie kleur.
4. Zwarte bonen
Gelukkig zie je ze steeds vaker in de schappen van de winkels en bij een salade buffet: zwarte bonen. Deze stevige kleine boontjes zijn dan ook zeer voedzaam, dankzij de grote hoeveelheden eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen die ze bevatten. Zij zijn bijvoorbeeld rijk aan ijzer en magnesium. Bovendien zit hun zwarte velletje vol anti-oxidanten, die onder andere kanker kunnen helpen voorkomen. Ze komen vooral goed tot hun recht in combinaties uit de Mexicaanse keuken; bijvoorbeeld met avocado, tomatensalsa en chili.
5. Mager vlees en vette vis
Ben je geen vegetariër, dan kun je ervoor kiezen om magere vleessoorten of vette vis aan je salade toe te voegen. Dit zijn mooie bronnen van eiwitten, die veel kunnen betekenen voor je gezondheid. Ze helpen ten eerste je metabolisme versnellen en ten tweede je immuunsysteem versterken. Daardoor ben je minder vatbaar voor virussen. Kies zo mogelijk voor biologische varianten, zodat je minder extra stoffen binnenkrijgt, die misschien niet zo gezond zijn, zoals antibiotica. Vette vis, in de vorm van zalm, tonijn en sardines, leveren je een flinke dosis Omega 3 vetten op.
Een echt gezonde salade…
Weinig mensen kunnen echt genieten van een bord vol met alleen groene blaadjes. Bovendien kun je hier niet lang op teren. Kies je voor de bovenstaande toevoegingen, dan mag je rekenen op een smaakvolle, voedzame maaltijd, die barst van de gezonde eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Hopelijk lukt het je dan om klassieke, maar ongezonde ingrediënten, zoals romige dressings, vette kazen en gefrituurde uitjes of croutons te laten staan.