De Populairste Diëten

Wat Is Het South Beach Dieet En Wat Houdt Het Precies In?

south beach dieet

Er zijn een aantal caloriearme diëten op de markt. Een van de bekendste is het South Beach Dieet. Het South Beach Dieet is ontworpen door Dr. Arthur Agatston. Het dieet is zo ontworpen dat het zowel gezond is als dat het je helpt af te vallen.

Het idee

Het belangrijkste idee dat ten grondslag ligt aan Dr. Agatston’s dieet is dat de meeste mensen verslaafd zijn aan koolhydraten, vooral aan die koolhydraten die gemakkelijk te verteren zijn en snel worden omgezet in suikers die de bloedsuikerspiegel verhogen. Deze koolhydraten vind je bijvoorbeeld in snoep, koekjes en desserts.

Het plan

Het South Beach Dieet bestaat uit drie fasen. De eerste fase duurt slechts 14 dagen. In deze fase mag je geen enkele ongezonde koolhydraat binnenkrijgen. Dit breekt de verslaving en zorgt ervoor dat je er niet de hele dag zin hebt in iets lekkers. Hierna begin je aan de tweede fase waarin je je concentreert op het afvallen. De derde fase begint wanneer je je streefgewicht hebt bereikt. Ook in deze fase zul je ervoor moeten zorgen dat je een stuk minder ongezonde koolhydraten binnenkrijgt dan je waarschijnlijk gewend bent.

Een gezond dieet

Vele afslankdiëten zijn ongezond. Het South Beach Dieet is dat niet en het onderliggende idee is gebaseerd op de waarheid: Velen van ons zijn echt verslaafd aan ongezonde koolhydraten en het plezier dat ze ons lijken te verschaffen.. In de tweede fase volg je een uitgebalanceerd dieet waarbij je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt, maar suiker en zoetigheid moet laten staan.

Wat mag je nu niet eten en waarom niet?

Het South Beach Dieet wordt vaak inverband gebracht met koolhydraten. Daar zit wat in: volgens het dieet mag je bepaalde koolhydraten niet meer eten. Het dieet houdt echter meer in: het houdt ook rekening met de glycemische index. Deze index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een hoge glycemische index zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, het lichaam reageert met het aanmaken van heel veel insuline, waarna de bloedsuikerspiegel weer dramatisch daalt. Hierdoor krijg je weer zin in iets zoets! Een vicieuze cirkel. Goede koolhydraten hebben een lage glycemische index.

Wanneer je het South Beach Dieet volgt mag je ook geen ongezonde vetten eten. Dat is iets dat je niet bij alle caloriearme diëten terugvindt.Slechte vetten zijn altijd ongezond, of je nu veel of weinig koolhydraten consumeert.

Een ongecompliceerd dieet

Het South Beach Dieet is een eenvoudig dieet: je hoeft er niet zoals bij andere diëten de hele tijd calorieën, vetten, koolhydraten of zelfs punten voor te tellen. Je mag bijna alles eten en je kunt dus een uitgebalanceerd menu samenstellen. Het enige wat je moet doen is er voor te zorgen dat je slechte vetten en koolhydraten met een hoge glycemische vermijdt.