De Populairste Diëten

Afslankmirakels: bij nader inzien ….

Elke dag kun je op het internet wel een nieuwe site vinden waarop een wondermiddel tegen overgewicht wordt aangeprezen. Onze maatschappij is geobsedeerd door het slankheidsideaal en velen van ons zijn bereid tot experimenten met medicijnen en extreme behandelingen die gevaarlijk zijn voor onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

Onlangs zijn er publicaties verschenen over een nieuw medicijn dat Clenbuterol heet en erg populair zou zijn in Hollywood. Dit middel zou je helpen snel en veel af te vallen. Clenbuteron of Clen is eigenlijk bedoeld als asthma medicijn voor paarden. Twee van de bijwerkingen zijn spierontwikkeling en tijdelijk gewichtsverlies. Het is een ‘quick fix’ met een enorme terugslag. In andere landen wordt Clenbuteron ook gebruikt om koeien zwaarder te laten worden.
Waarom zijn er dan toch mensen die dit soort medicijnen willen gebruiken – ook al werken ze maar tijdelijk?

Verlies gewicht, niet je leven!

Er zijn gezondere manieren om gewicht te verliezen. Een gezond en gebalanceerd dieet, fitnessen, sporten, een vegetarisch dieet; er zijn talloze mogelijkheden die je gezondheid niet in gevaar brengen.

Een gezond, uitgebalanceerd dieet is meer dan alleen maar zorgen dat je je aan de ‘Schijf van Vijf’ houdt. Het gaat er ook om dat je de juiste hoeveelheden eet. Zorg er voor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Bereken hoeveel je er nu binnenkrijgt en trek er 300-500 van af. Dat is het aantal calorieën dat je zou moeten opnemen om op een gezonde manier af te vallen.

Wat moet je doen om af te vallen?
Cardio is een goede manier om vet en overtollige glucose te verbranden. Het helpt ook je conditie te verbeteren en het maakt endorphinen vrij. Endorphinen zijn hormonen die een geluksgevoel geven. Als er iets is dat je helpt afvallen dan is het meer bewegen. Met een stevige wandeling van 40 minuten verbrand je al 400 calorieën.

Een vegetarisch dieet is ook een goede manieer om op een gezonde manier af te vallen. Vegetariërs krijgen over het algemeen minder calorieën binnen dan vlees-eters. Uiteraard betekent dat niet dat je je wel te buiten kan gaan aan chips en patat. Ook een vegetarisch dieet moet gebalanceerd zijn en niet teveel vet bevatten.

Wat moet je vermijden

Het is verstandig voedselsupplementen en dieetpillen te mijden. Het feit dat een middel niet op de zwarte lijst staat betekent niet dat het veilig is. Deze zwarte lijst wordt niet continue up-to-date gehouden.

Organisch of niet, het is nooit een goed idee om medicijnen die bedoelt zijn een andere kwaal te bestrijden, te gebruiken om sneller af te vallen. Topomax bijvoorbeeld is een medicijn dat ontworpen is tegen epileptische aanvallen. Dit medicijn helpt je af te vallen, maar is sterk verslavend en de ontwenningsverschijnselen zijn bijzonder heftig.

Dieetsupplementen zou je alleen moeten nemen in overleg met je huisarts. Zoals ze zeggen, beter voorkomen dan genezen.