Afslank Artikelen

De juiste voedselporties voor kinderen

Het kan soms heel moeilijk zijn om te bepalen wat de juiste voedselporties voor kinderen zijn. Leer in dit artikel beter inschatten hoeveel kinderen van verschillende leeftijdsgroepen nodig hebben.

Peuters en kleuters
Peuters en kleuters zijn heel kieskeurig en kunnen soms merkwaardige voorkeuren voor voedsel hebben. Het is beslist niet de bedoeling om de voedselkeuze aan henzelf over te laten. Aan de andere kant is het niet nodig om dingen op te dringen. Door ze regelmatig de gewone gerechten voor te zetten, zullen ze deze vanzelf gaan eten. Als ze niet willen eten, dwing ze dan niet, maar geef hen later hetzelfde gerecht of het volgende gerecht. Geef ze nooit snoep of lekkernijen als vervanging voor normaal eten.

Peuters moeten ongeveer een kwart van de porties van volwassenen eten. Dit zijn enkele voorbeelden:

½ sneetje brood
¼ kop granenontbijt of muesli
1–2 eetlepels gekookte groente
½ stuks vers fruit
1/3 kop yoghurt
½ ei
1 theelepel pindakaas op brood
1 ons vlees of vis

Met bovenstaande richtlijnen zullen peuters en kleuters voldoende maar niet te veel eten.

Kinderen van de basisschoolleeftijd
De meeste kinderen van deze leeftijd zullen nog geen last van overgewicht hebben. Niettemin hebben een groot aantal van hen een sterke voorkeur voor koekjes, repen en snoep en junkfood zoals hamburgers en patat. We moeten hen dus leren om gezond voedsel lekker te vinden. Dat kunnen we doen door kinderen daar langzaam aan te laten wennen en hen niet te veel zoet en vet eten te geven. Onderstaand volgen de richtlijnen voor de juiste hoeveelheden voor deze leeftijdsgroep:

½ snee brood
½ kop graanontbijt of muesli
½ kop gekookte groente
½ stuks vers fruit
½ kop yoghurt
½ kop halfvolle of magere melk
1 ei
1–1½ ons vlees of vis

Kinderen van de middelbare schoolleeftijd
Op deze leeftijd zijn er al veel kinderen die problemen met overgewicht beginnen te ontwikkelen, doordat ze te veel en te vet eten. Als een kind al jaren een ongezond voedingspatroon heeft gevolgd, raakt hij op een gegeven moment de controle kwijt over wat en hoeveel hij eet. Het is echter nog niet te laat en als ouders kunnen we samen met de kinderen overstappen op een gezonder eetpatroon met kleinere porties. Dit zijn de richtlijnen voor porties voor oudere kinderen:

1 snee brood
1 kop ontbijtgranen of muesli
½ kop gekookte groente
1 stuk vers fruit
1 kop yoghurt
1 kop halfvolle of magere melk
1-2 eieren
2-3 ons vlees of vis

Daarnaast is het belangrijk om je kinderen een beetje in de gaten te houden en hen nooit uit een heel pak te laten eten, maar een afgemeten portie te geven. Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt ook voor het ontwikkelen van een gezond en evenwichtig voedingspatroon.