Afslank Artikelen

Afvallen na de bevalling – Hoe doen de sterren het?

Je het er vast wel eens met verbazing naar gekeken. Beroemde sterren die met hun baby’s rondsjouwen en er uitzien alsof helemaal niet zwanger geweest zijn. En je vraagt je af – waarom lukt mij dat niet? Er is een goede kans, dat je, net als veel andere moeders, heel hard je best doet de kilo’s die je tijdens de zwangerschap bent toegenomen, weer probeert kwijt te raken. Er is ook een goede kans dat het je maar niet lukt. Lees hier hoe je op een gezonde manier je lichaam van voor de zwangerschap weer terug kunt krijgen.

Hoe lang duurt het?
Na de bevalling verbaas je je er misschien over dat je buik nog steeds zo groot is. Dat is heel normaal. Je buik heeft zich uit moeten rekken om plaats te maken voor de baby – en dat voor een periode van negen maande. Je lichaam heeft tijd nodig om weer de oude vormen terug te krijgen. Afvallen na de bevalling duurt meestal wel een jaar.

Hoe raak je de kilo’s weer kwijt?
Na de geboorte wil je misschien wel direct naar de sportschool of gelijk beginnen aan een dieet waar je net over gelezen hebt – doe het niet! Zelfs moeders in topconditie zijn direct na de bevalling niet in staat oefeningen te doen. Je lichaam heeft tijd nodig te herstellen van de bevalling; wacht dus een tijdje en begin heel voorzichtig. Gun jezelf vier tot acht weken – afhankelijk van de zwaarte van de bevalling – voordat je weer aan oefeningen begint.
Het geven van borstvoeding is de beste manier om gewicht te verliezen. Door borstvoeding te geven, trekt je uterus samen en daardoor krimpt ze weer tot haar normale grootte. Borstvoeding helpt ook omdat je veel calorieën verbrandt. Wanneer je borstvoeding geeft zorg er dan voor dat je goed en gezond eet. Het is noodzakelijk om 500 calorieën extra binnen te krijgen. Ga niet op dieet terwijl je nog de borst geeft. Een dieet kan de hoeveelheid moedermelk verminderen. Het goede nieuws is dat je al wel met oefeningen kunt beginnen wanneer je nog borstvoeding geeft.

Een paar mamma-vriendelijke fitness-tips
De meeste moeders ervaren dat het doen van oefeningen veel vermoeiender en pijnlijker is dan voor de zwangerschap. Dit is vooral het geval bij moeders die borstvoeding geven. Doe het vooral rustig aan en forceer jezelf niet.
Met een baby in huis is het vaak lastig tijd vrij te maken voor het doen van oefeningen. Je hoeft niet altijd een vol uur te fitnessen. Kortere oefeningen verspreid over de hele dag werken even goed als een vol uur fitnessen.
Je hoeft niet perse naar de sportschool om oefeningen te doen. Ook rondlopen, dansen, traplappen zijn oefeningen – zolang je maar beweegt.
Je wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk afvallen. Bedenk dat je lichaam ongeveer een jaar nodig heeft om er weer uit te zien zoals voor de zwangerschap. Maak je dus niet druk wanneer je niet zo snel op je oude gewicht bent. Je voelt je misschien ongemakkelijk met die extra kilo’s en die kleren die een paar maten groter zijn dan je gewend bent, maar afvallen kost nu eenmaal tijd en doorzettingsvermogen. Wees niet te veel bezig met afvallen – geniet van jezelf , je baby en je lichaam – zelfs als het even niet aan jouw ideaalbeeld voldoet.