Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Wat zijn de meest voorkomende problemen met snel afvallen?

Sinds twee weken volg je een ‘crash dieet’ en je bent heel gelukkig, want de pondjes vliegen eraf. Je hebt al het gewicht verloren dat je wilde verliezen en nu wil je nog meer verliezen. Maar helaas, dat lukt niet. Je lichaam is opgehouden met het verbranden van meer calorieën.

Ben jij één van die mensen die dit al meerdere malen heeft meegemaakt? Voel jij je ook een slachtoffer van dit terugkerende en frustrerende fenomeen? Wil je nu eindelijk eens begrijpen wat hier de oorzaak van is en hoe je dit kunt oplossen? Lees dan verder, want in dit artikel wordt het antwoord gegeven.

Het hierboven genoemde probleem komt bij honderdduizenden mensen voor die oorspronkelijk met succes snel waren afgevallen. Maak je dus geen zorgen, want je bent niet de enige die dit is overkomen. Belangrijk is nu dat je weet waardoor dit fenomeen wordt veroorzaakt en wat je er in de toekomst aan kunt doen.

Het afvalplateau: een natuurlijk fenomeen

De meeste crash diëten zijn inderdaad heel effectief en je verliest er snel wat kilo’s mee. Dat kan zijn door middel van uithongering, met een vloeibaar dieet, met maaltijdvervangers, enzovoorts. Je komt deze crash diëten overal tegen en ze zijn heel populair. Maar werken ze echt wel zo goed, en vooral, werken ze op lange termijn?

Het probleem met deze snelle afvalprogramma’s is dat het lichaam zich na een tijdje aan de nieuwe omstandigheden aanpast. Het lichaam krijgt de boodschap dat er minder voedsel binnen komt en zet de stofwisseling langzaam aan op de spaarstand. De stofwisseling gaat trager lopen, om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Er worden zo weinig mogelijk calorieën verbrand, want het lichaam denkt dat er een soort hongersnood aan de gang is! Als je terugkeert naar je normale dieet, blijft de stofwisseling nog heel lang in die spaarstand staan.

Dit fenomeen wordt het afvalplateau genoemd. Het ontstaat bij snelle en extreme afvalmethodes, zoals uithongering en ondervoeding. Het lichaam past zich aan en gaat na een tijdje veel minder calorieën verbranden, om zo zuinig mogelijk om te gaan met het ingenomen voedsel. Komt er eenmaal weer meer voedsel het lichaam binnen, dan duurt het lange tijd voordat de stofwisseling zich hier op instelt. In de tussentijd ben je snel weer terug op je oude gewicht of, erger nog, zelfs zwaarder dan voorheen!

Tips om wel op een goede manier snel af te vallen
Gelukkig zijn er manieren om wel op een goede manier zo snel mogelijk af te vallen. Onderstaand volgen enkele tips die je kunt toepassen om het hierboven beschreven fenomeen afvalplateau te vermijden. Dat is uiterst belangrijk, want als je eenmaal met dit fenomeen te maken krijgt, zijn de gevolgen vaak onomkeerbaar.

1.Probeer nooit om minder calorieën in te nemen, want dat leidt onafwendbaar tot het plateau effect. Neem in plaats daarvan voedsel met ‘negatieve calorieën. Dat houdt in: voedsel met calorieën die door het lichaam heel gemakkelijk te verbranden zijn.

2.Begin met trainen. Dit is de enige manier om af te vallen, in combinatie met een gezond en evenwichtig dieet. Door te trainen versnel je je stofwisseling en worden er door je lichaam meer calorieën verbrand dan je inneemt.