Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Wat is kliswortel en hoe kan het me helpen af te vallen?

kliswortel

Kliswortel wordt gegeten als groente en het kan in belangrijke mate bijdragen aan je afslankprogramma. Het wordt vooral gebruikt in aziatische gerechten. Het eten van deze groente (of kruid) kan je helpen om sneller af te vallen.

Wat kan kliswortel voor je betekenen?

Neem kliswortel op in je afslankdieet. Kliswortel heeft vele gezonde eigenschappen.

  • kliswortel zorgt voor een snellere stofwisseling. Met een snellere stofwisseling kun je zelfs afvallen als je rust.
  • kliswortel vult ook goed doordat het vezelrijk is, zodat je minder snel honger hebt.
  • tenslotte kun je door het eten van de wortel ook de lekkere trek beter onder controle houden. Dat komt omdat het voedingsstoffen bevat die zorgen voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel.

Wat is kliswortel?

Wanneer je niet uit Azië komt en niet zo vaak aziatisch eet, zul je je afvragen wat kliswortel nu precies is. Het is een groep van tweejarige distels. Jonge wortels worden geoogst en op dezelfde manier gegeten als gewone wortels. De kliswortel heeft een milde smaak die een beetje zoet is. De textuur is knapperig en lijkt wel een beetje op die van aardappels of asperges.

Kliswortels uitkiezen
Verse kliswortel heeft een milde smaak, maar wordt bitter wanneer ze te oud wordt. Wanneer je kliswortel koopt moet je erop letten dan ze minder dan 2,5 cm breed zijn. Kies ongeschonden exemplaren.

Het koken van kliswortels
Schrob de wortels voorzichtig. Een koperen schuursponsje werkt het best. Pel de wortels niet. Snijd ze in dunne, ronde, plakjes. Laat ze zo’n twintig tot dertig minuten zachtjes koken. Je kunt ze ook eerst in olie sauteren en dan een halve kop water toevoegen. Kook de wortels dan nog zo’n tien minuutjes tot ze gaar zijn. Idealiter wil je de wortelen goed gaar, maar niet te zacht hebben.

Voeg kliswortels toe aan je dieet
Kliswortels kunnen aan talloze verschillende gerechten worden toegevoegd. Wees avontuurlijk! Probeer ze eens aan een van je favoriete recepten toe te voegen. Je verhoogt hiermee de voedingswaarde van je gerecht en het helpt je af te vallen.

  • Voeg wat wortels toe aan je roerbakschotels. De wortelen voegen een verassende extra smaak toe aan je roerbakschotel.
  • Voeg de wortels toe aan je groentesoep.
  • Je kunt ze ook prima aan allerlei stoofschotels toevoegen.
  • Voeg gekookte kliswortels toe aan je salade.
  • Je kunt er ook thee van maken – gezond en lekker!

Wanneer je op dieet bent zou je er zeker over na moeten denken hoe kliswortels in je dieet op zou kunnen nemen. De kliswortel is misschien exotisch; de vele gezonde eigenschappen maken het een hele goede aanvuling op ons normale dieet. Je hoeft er helemaal niet veel van te eten; een paar kliswortels kunnen je al heel veel goed doen.