Tussendoortjes zijn helemaal niet slecht. In feite horen ze bij een goed dieet. Niet alle mensen houden van tussendoortjes. Er zijn mensen die genoeg hebben aan drie maaltijden per dag, terwijl anderen zo nu en dan een tussendoortje willen. Tussendoortjes zijn op zich geen slechte gewoonte, maar je moet wel opletten wat je eet. Je moet weten wat wel en niet gezonde tussendoortjes zijn, omdat je anders het gevaar loopt tussendoortjes te eten die heel veel suiker, vetten en calorieën bevatten.
Te veel eten is nooit goed. Tweemaal per dag een tussendoortje eten is okay. Door vaker kleiner porties te eten verhoog je je spijsvertering en versnel je daardoor je stofwisseling. Hierdoor gaat je lichaam meer calorieën verbranden. Daarom is het dagelijks eten van drie maaltijden en twee tussendoortjes heel goed. Drink daarbij voldoende water, omdat je hiermee je lichaam van vocht voorziet en je maag gevuld blijft, zodat je minder honger hebt. Eet tussendoortjes die rijk aan eiwitten zijn. Door eiwitrijk voedsel krijg je een vol gevoel en heb je minder honger.
Tussendoortjes moeten weinig calorieën bevatten, maar veel voedingsstoffen, omdat ze anders niet je trek in iets lekkers bevredigen. Ze moeten je hongergevoel wegnemen, anders heeft het immers geen zin om een tussendoortje te nemen.
Knapperig en pittig:
Popcorn is onder meer een goed tussendoortjes, dat caloriearm is en goed vult. Koop geen kant en klare popcorn, maar pop de maiskorrels in de microwave. Ook amandelen, gemengde noten, gedroogd fruit, pretzels en tortilla chips zijn goede tussendoortjes.
Eet veel fruit en groenten.
Als je tussen de maaltijden door honger krijgt, kun je ook heel goed een appel, banaan, sinaasappel of druiven eten. Ze bevatten weinig calorieën en vullen de maag. Appels bevatten heel veel vezels en zijn gezond. Je kunt ook een fruitsalade maken. Gedroogd fruit is ook een goed tussendoortje. Gedroogd fruit bevat in feite minder calorieën dan vers fruit.
Groenten zijn ook een goed tussendoortje, bijvoorbeeld een wortel, broccoli of bloemkool. Je kunt ook een salade maken van bladsla en/of groenten, bijvoorbeeld met tomaat, komkommer en peulvruchten. Een dressing kun je maken op basis van yoghurt, limoensap, zout en peper en eventueel wat olijfolie.
Zuivelproducten:
Magere zuivelproducten zoals magere kaas, cottage cheese en magere yoghurt of karnemelk zijn ook goede tussendoortjes. Ze bevatten veel calcium en andere voedingsstoffen. Kies altijd magere, vetarme zuivelproducten.
Drankjes:
Je kunt een bananashake maken door magere melk te mixen met banaan, ijsblokjes en wat vruchtensiroop. Je kunt ook vers sinaasappelsap met magere yoghurt mengen. Een ander lekker drankjes is yoghurt met water en wat zout.
Zoete tussendoortjes:
Heb je echt trek in een zoet tussendoortje, laat je daarvan dan niet weerhouden. Let er alleen op dat ze weinig calorieën bevatten. Dit zijn meestal magere light producten met suikervervangers.
Let altijd heel goed op wat je als tussendoortje neemt. Neem gezonde snacks mee naar je werk of als je op stap gaat. Eet alles met mate, want alles wat te veel is, is niet goed.