Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

10 tips voor ouders die zich zorgen maken over het overgewicht van hun kinderen

Tegenwoordig komt overgewicht bij kinderen heel vaak voor. Het is een groot probleem voor de ouders van die kinderen en oorzaak van vele zorgen. Obesitas is gevaarlijk voor de gezondheid en leidt onder meer tot hart- en vaatziekten, een te hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, kanker, diabetes en zelfs voortijdig overlijden. Onderstaand volgen enkele tips voor ouders die zich zorgen maken over het overgewicht van hun kinderen.

1. Vermijd vet voedsel maar geef calciumrijk voedsel:
Geef je kinderen alleen voedselproducten zonder vet. Geef magere zuivelproducten. Vermijd zoveel mogelijk voedsel dat suiker bevat. Zorg voor voldoende calcium, voor de botopbouw en het voorkomen van botbreuk en osteoporose op latere leeftijd. De aanbevolen hoeveelheid calcium per dag is 800 mg voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar en 1800 mg voor kinderen tussen de 9 en 18 jaar. Als er niet genoeg calcium in het dieet zit, geeft dan calciumsupplementen.

2. Stel goede eetgewoontes in:
Begin met het aankweken van gezonde eetgewoontes als de kinderen klein zijn, zodat ze die automatisch zullen handhaven als ze eenmaal uit huis zijn. In het bijzonder TV-reclames zijn gevuld met snoepgoed en zoetigheden. Als de kinderen wat geld op zak hebben zullen ze de verleiding niet kunnen weerstaan om snoep te kopen.

3. Eet zelf ook gezond:
Wat ook heel belangrijk is, is om zelf het goede voorbeeld te geven en geen ongezond, dikmakend voedsel meer te eten. Het is onrechtvaardig om je kinderen dit voedsel te verbieden en het in hun bijzijn zelf wel te eten. Kinderen spiegelen zich aan hun ouders en daarom moet je zelf een gezonde manier van leven aan hen tonen, zodat ze je kunnen navolgen.

4. Serveer beperkte porties:
Serveer het voedsel niet uit de pannen of schalen, maar schep elk bord in de keuken op. Zorg dat je de resten verbergt of weggooit. Als de pan of schaal voor de ogen van de kinderen op tafel staat, is het te verleidelijk voor hen om nog een keer op te scheppen, in het bijzonder als het heel lekker is.

5. Laat je kinderen zelf gezonde dingen uitkiezen waar ze van houden:
Leg je kinderen de gevaren van overgewicht uit. Neem ze mee naar de groenteboer en de supermarkt. Misschien dat ze fruit of groenten zien die ze graag willen uitproberen. Je kunt ze op deze manier stimuleren om verschillende soorten gezond voedsel uit te proberen.

6. Vermijd zoete sappen en vette kaas:
Kinderen zijn gek op sapjes en kaas. Dat is geen enkel probleem. Je kunt ze dit gerust geven. Zorg er echter voor dat je sappen zonder toegevoegde suikers en kaas met een laag vetgehalte geeft.

7. Geef soep of yoghurt voor de maaltijden:
Een andere manier om ervoor te zorgen dat je kinderen minder eten, is ze voor de maaltijd een kop groentesoep te geven. Hierdoor vullen ze alvast hun maag en zullen ze minder eten. Bovendien is het gezond. Yoghurt als dessert is ook goed, en je kunt er stukjes vers fruit aan toevoegen voor de smaak. Pizza met heel veel groentes en magere kaas erop is ook lekker en gezond.

8. Laat ze niet voor de TV of de computer eten:
Sta het je kinderen niet meer toe om voor de TV of het computerscherm te eten. Je kind let dan namelijk helemaal niet meer op hoeveel hij of zij eet.

9. Verander hun dieet stapje voor stapje:
Stop niet in één keer met alle snoep en zoetigheden, maar voer alle veranderingen langzaam in. Begin met tweemaal per week een appel of een sinaasappel te geven als vervanging van de zoete snack na schooltijd.

10. Win advies in van een kinderarts:
Voordat je begint met het veranderen van het dieet van je kind, moet je eerst een kinderarts of diëtist(e) raadplegen. Je kunt hen ook vragen om afvalprogramma’s voor kinderen.