Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Bronnen van kennis over afvallen

Tegenwoordig kun je op een gemakkelijke manier ontzettend veel te weten komen over afvallen. Dat was vroeger niet zo – toen moest je het vooral hebben van horen zeggen en deed je wat je buurvrouw ook deed. Sinds de komst van het internet is dat drastisch verandert. Er is enorm veel informatie beschikbaar gekomen en er zijn talloze websites gewijd aan afvallen. Dat komt mede doordat het wetenschappelijk onderzoek over afvallen de laatste jaren een enorme sprong vooruit heeft gemaakt.

Internet, de beste bron van kennis en informatie
Natuurlijk is het voor iedereen duidelijk dat de beste bron van kennis over afvallen het internet is. Echter wel met één kanttekening: iedereen die een letter op papier kan zetten kan en mag op internet bijna alles schrijven wat hij maar wil. Er zit dus veel kaf onder het koren en het is zaak dat je leert om zin en onzin van elkaar te onderscheiden. Ga altijd naar de websites van gerenommeerde instituten en organisaties. Voorbeelden zijn het Voorlichtingsbureau voor de Voeding en de website van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Als je gemakkelijk Engels leest, zoek dan ook naar Amerikaanse websites over gezond eten en afvallen. Deze lopen vaak voorop en beschikken over de nieuwste feiten die verkregen zijn uit wetenschappelijk onderzoek.

Uithongeringsdiëten en vage supplementen
Kijk in het bijzonder heel goed uit met websites die je aanraden jezelf uit te hongeren met een crashdieet. Vertrouw ook nooit websites die supplementen met onduidelijke werking en samenstelling proberen te verkopen. Beide afslankmethodes zijn ronduit gevaarlijk en je moet nooit ergens aan beginnen voordat je het diepgaand hebt onderzocht. Raadpleeg altijd eerst je huisarts voordat je aan een dieet of supplement begint.

Voordat je aan een dieet begint
Je huisarts zal je waarschijnlijk vragen een bloedtest te doen en een diëtist(e) te bezoeken. Met de bloedtest kan worden bekeken welk dieet bij jouw bloedgroep en andere bloedwaarden past. Op die manier voorkom je ongewenste effecten of zelfs gevaarlijke medische situaties die kunnen ontstaan.

Tel de calorieën
Helaas zijn er nog vele websites die geen enkele aandacht besteden aan het tellen van calorieën. Maar het is volkomen zinloos om op een dieet te gaan en een trainingsprogramma te volgen en niet eens te weten of je een overschot of gebrek aan calorieën aan het creëren bent. Stel dat je je maandenlang hebt ingespannen en van alles ontzegd, maar geen calorieën hebt geteld. Als je dan uiteindelijk gaat tellen, blijkt dat je helemaal geen tekort aan calorieën hebt gecreëerd. Dan begrijp je plotseling waarom je in al die tijd helemaal niets bent afgevallen. Het is allemaal voor niets geweest.

Enkele praktische tips
Let op het aantal calorieën dat staat aangegeven op het etiket van elk voedingsproduct. Vermijd alle producten waar veel suiker in zit, ook in de vorm van glucose of fructose. Eet gezond en gevarieerd en zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Probeer zo weinig mogelijk buiten de deur te eten. Neem naar je werk je thuis bereide lunch mee, zodat je ook daar gezond eet en weet hoeveel calorieën je inneemt. Bereid je voedsel met een heel klein beetje olie van goede kwaliteit (bijvoorbeeld olijfolie of pindaolie). Eet veel groenten en fruit en drink veel water.