Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Wat zijn vetten?

Veel mensen denken dat alle vet hetzelfde is en daarom volledig uit het dieet moet worden geschrapt. Dat is echter beslist niet waar. Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende soorten vetten. Het menselijk lichaam heeft bepaalde vetten zelfs nodig. Onder wetenschappers is nog lang geen overeenstemming bereikt over wat nu goede vetten zijn en wat slechte vetten zijn. Het onderzoek daarna is nog steeds aan de gang en nog lang niet afgelopen. Ontdek in dit artikel wat de verschillende soorten vetten zijn en hoe die in verhouding staan tot afvallen.

Soorten vetten

Ons lichaam heeft vetten nodig, dat is een onomstotelijk bewezen wetenschappelijk feit. Ons lichaam heeft vetten nodig om:
Voldoende energie te hebben
Huid en haar te onderhouden en op te bouwen
Te helpen bij de opname van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K
Ons een verzadigd gevoel te geven
Hongergevoelens tegen te gaan

Daarnaast maakt vet ons eten lekkerder. Dagenlang zonder vet eten is beslist geen pretje en in feite onnatuurlijk.

Afvallen door de keuze voor de juiste vetten

Niet alle vetten zijn hetzelfde en niet alle vetten zijn goed voor ons lichaam. Er bestaat grote onenigheid onder onderzoekers en voedingsdeskundigen over wat nu goede en wat nu slechte vetten zijn. De meningen veranderen voortdurend, door nieuwe ontdekkingen die worden gedaan.

Margarine en boter
Zo werd bijvoorbeeld jarenlang margarine gepropageerd als zijnde veel beter voor hart- en bloedvaten dan boter. Margarine bevatte immers meervoudig onverzadigde vetzuren, terwijl boter verzadigde vetten bevat. Ondertussen is gebleken dat het overgrote deel van de plantaardige oliën in margarine geharde oliën zijn, ofwel transvetten, en dus zeer schadelijk voor de gezondheid. Transvetten zijn in een stad als New York nu zelfs verboden. Over boter worden tegelijkertijd feiten bekend die er op duiden dat dit natuurproduct het goede cholesterolniveau verhoogt en het slechte cholesterolniveau verlaagt.

Plantaardige oliën
Ook over plantaardige oliën zijn de meningen sterk verdeeld. De eens zo gepropageerde sojaolie, rijk aan linolzuur, blijkt door het op grote schaal gebruikte massaproductieproces zeer gevaarlijk voor hart- en bloedvaten. Een belangrijke oorzaak daarvan is de veel te grote hoeveelheid Omega 6 in verhouding tot Omega 3. De meningen over plantaardige oliën lopen nog zeer uiteen.

Soorten vetten

1.Verzadigde vetzuren – deze vetten bevatten vitamines en mineralen. Lange tijd is beweerd dat ze slecht zijn voor hart en bloedvaten. Deze bewering wordt tegenwoordig weer in twijfel getrokken. Het blijkt dat volken die voornamelijk verzadigde vetzuren eten juist zeer weinig ziekten van hart en bloedvaten hebben. Bronnen van verzadigde vetzuren zijn niet alleen dierlijk. Kokosolie bevat verzadigde vetzuren en daarvan is bewezen dat het slechte cholesterolniveaus verlaagt en goede cholesterolniveaus verhoogt. Het wordt door sommigen gezien als één van de beste vetten die er is, samen met andere tropische oliën. Bronnen van verzadigde vetten zijn:

Vlees
Zuivel
Eieren
Kokosolie
Palmolie
Palmpitolie

2.Onverzadigde vetzuren
a.Enkelvoudig onverzadigde vetzuren – deze zitten in olijfolie, noten, pindaolie, koolzaadolie en avocado’s. Van al deze producten wordt gezegd dat ze het goede cholesterolniveau verhogen – van olijfolie staat dat onomstotelijk vast.
b.Meervoudig onverzadigde vetzuren – een tijd geleden als de beste soorten vet beschouwd, is nu bekend dat deze oliën te veel Omega 6 bevatten in verhouding tot Omega 3 en juist schadelijk kunnen zijn voor hart en bloedvaten. Voorbeelden zijn saffloerolie, sesamolie, maïsolie, katoenzaadolie en sojaolie. Niet al deze oliën zijn echter hetzelfde en of ze goed of slecht zijn hangt mede af van de gebruikte productiemethode.

3.Omega 3 vetzuren – de gezondste van alle soorten vet. Olijfolie en visolie bevatten veel Omega 3, evenals vette vis uit de koude wateren (makreel, haring, zalm). Ook vlaszaad, walnoten en pompoenpitten bevatten relatief veel Omega 3. Omega 3 verlaagt het slechte cholesterolniveau en versterkt het immuunsysteem.

4.Transvetten – dit zijn geheel of gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën. Hydrogeneren is een proces waarin natuurlijk oliën gehard worden, waardoor ze langer houdbaar zijn en beter verwerkbaar. Transvetten verhogen de slechte cholesterolspiegel aanzienlijk en verlagen de goede cholesterolspiegel eveneens. Transvetten zijn onverteerbaar en kunnen door de stofwisseling niet worden verbrand. Ze worden in het lichaam afgezet in vetlagen en kunnen nooit meer worden afgebroken. Transvet zit vooral in koekjes en gebak. Staat op de ingrediëntendeclaratie ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’ vermeld, dan duidt dat op de aanwezigheid van transvetten.