De Populairste Diëten

Bereken uw calorie-behoeften en begin met afvallen!

Velen onder ons kennen de basisprincipes al om gewicht te verliezen; het ultieme principe is de verhouding calorieën die we elke dag verbranden. Zoals we allemaal weten, nemen we als we iets eten calorieën op in ons lichaam. Afhankelijk van wat we eten verschillen deze calorieën. Deze calorieën zijn ook van essentieel belang om ons veel energie en een overlevingskit te bezorgen zodat ons lichaam kan functioneren. Een fysiologische proces zoals de ademhaling heeft calorieën nodig om goed te kunnen werken.

Maar zelfs als deze calorieën worden verbrand, ontstaat er een probleem wanneer we meer calorieën innemen dan we echt nodig hebben. Als we te veel eten dan is het een feit dat de calorie-inname ook omhoog gaat. Maar als we niet verbranden wat we eten, vooral als we het hebben over grote hoeveelheden calorieën die in ons lichaam worden opgeslaan, geeft dit ons extra kilo’s.

Ik ben ervan overtuigd dat u zich afvraagt, alleen door het lezen van het bovenstaande, hoeveel calorieën u dagelijks nodig heeft. Dat is de ultieme vraag waar we voor staan, hoe kunnen we weten wat onze calorie-behoefte is? Nu hoef je niet naar een voedingsdeskundige te gaan om een antwoord op je vraag te krijgen, hier is de fundamentele stap om je calorie-behoeften te berekenen.

BMR, wat is dat?

BMR of basale metabolisme: de hoeveelheid energie die uw lichaam nodig heeft om correct te functioneren. Dit is wat we zoeken. Met het oog op de handhaving van ons gewicht moeten we vasthouden aan onze BMR. Om gewicht te verliezen dient onze inname minder te zijn dan onze BMR. Om aan te komen werkt het vice versa en voeg je dus calorieën toe aan jouw BMR.

Dus om af te vallen dien je minder calorieën in te nemen dan weergegeven op je BMR. Een dieet en lichaamsbeweging zijn de twee meest veilige, goedgekeurde methodes om gewicht te verliezen. Je hoeft alleen een eenvoudig en gemakkelijk te volgen maaltijdplan te maken en een passend trainingsprogramma te volgen. Je zal wel hard moeten werken en discipline moeten hebben om resultaat te zien.

De Harris Benedict formule om gewicht te verliezen!

Dit is de formule waarop je steeds hebt gewacht. Houd altijd in gedachten dat iemands BMR ook beïnvloed wordt door lengte, gewicht, leeftijd en geslacht. Daarbij wordt de Harris Benedict formule gebruikt voor volwassenen, pediatrische formules worden op een aparte manier weergegeven en hiervoor kunt u terecht bij uw voedingsdeskundige.

Stap 1: Bereken uw BMR
Vrouwen: 655 + (4,3 x gewicht in kilo’s) + (4,7 x hoogte in centimeters) – (4,7 x leeftijd in jaren)
Mannen: 66 + (6,3 x gewicht in kilo’s) + (12,9 x lengte in centimeters) – (6,8 x leeftijd in jaren)

Stap 2: Bereken uw activiteit – Zittend: BMR x 20 procent
– Licht actief: BMR x 30 procent
– Matig actief (3x per week lichaamsbeweging): BMR x 40 procent
– Zeer actief (dagelijks lichaamsbeweging): BMR x 50 procent
– Extra actief (harde arbeid of sportieve opleiding) BMR x 60 procent

Voeg dit toe aan uw BMR en nu heb je de ideale calorieën die je nodig hebt om jouw gewicht te behouden of gewicht te verliezen. Onthoud dat minder eten je zal doen afvallen, meer eten je zal doen aankomen en het exacte aantal te eten ervoor zal zorgen dat je je gewicht behoudt!