Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Cardio training versus weerstandstraining in de strijd tegen overgewicht

Er zijn twee trainingsvormen die vaak worden gebruikt in afslankprogramma’s: cardiotraining en weerstands- of krachttraining. Beide trainingsvormen hebben hun eigen voordelen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je ze kunt opnemen in jouw afslankprogramma.

Wat is Cardiorespiratory Training?

We hebben nog geen Nederlandse term voor dit soort oefeningen gevonden, maar meestal wordt deze vorm van training met cardio aangeduid. Het woord is een samentrekking van de woorden cardio en respiratory. Cardio heeft te maken met het hart en de bloedvaten. Cardio is het systeem dat er voor zorgt dat ons bloed door het lichaam wordt gepompt en op de juiste plaatsen zuurstof en voedingsstoffen afgeeft. Respiratory verwijst naar de ademhaling. Het systeem waarmee zuurstof naar de longen wordt getransporteerd.

Cardiorespiratory training (CRT) wordt ook wel Aerobics genoemd omdat het ons lichaam helpt zuurstof op te nemen en gifstoffen af te geven. Er zijn heel veel spieren betrokken bij deze processen; en met CRT of Aerobics worden, deze spiergroepen op ritmische wijze gedurende een langere periode getraind.
Voorbeelden van CRT of aerobics zijn: hardrennen, wandelen, zwemmen, Yoga, Pilates, dansen en kickboksen.
Tijdens deze vormen van beweging moet het bloed meer zuurstof afgeven dat met de in ons opgeslagen vetten en glucose ATP ( adenosine triphosphate) wat een vorm van energie is. Deze energie maakt het ons mogelijk fysieke activiteiten lang vol te houden.

Deze aerobische processen gaan nog door als je met de oefeningen bent gestopt. ATP kan worden opgeslagen en later worden gebruikt.

Wat is weerstandstraining?
Krachttraining of weerstandstraining is training waar je de kracht van je lichaam voor een bepaalde periode confronteert met een andere kracht/ Anaerobische oefeningen of andere oefeningen waarbij de ademhaling een geringe rol speelt, vallen onder deze vorm van oefeningen. Ook hier wordt weer opgeslagen ATP gebruikt wanneer er geen nieuwe ATP wordt aangemaakt.
Voorbeelden van weerstandstraining zijn: opdrukken, sit-ups, gewichtheffen en andere caisthenische oefeningen.
Krachttraining richt zich op specifieke spiergroepen, maar omdat het lichaam een geheel vormt heeft de opbouw van een spiergroep een postieve uitwerking op het hele lichaam.

Begin met cardio
In het algemeen is het beter om met cardiorespiratory training te starten wanneer je begint met afslanken. Je bouwt er conditie mee op en met cardio verbrand je meer calorieën dan met krachttraining. Het is belangrijk het lichaam eerst in goede conditie te brengen voor je het onderwerpt aan intensieve krachttraining.
Atleten die trainen voor de 100 meter sprint, beginnen vaak met het trainen van langere afstanden. Zo bouwen ze uithoudingsvermogen op en bereiden ze het lichaam voor op de krachtexplosie die nodig is op de sprint.
Het is een goed idee om hetzelfde te doen. Begin met cardio om wat kilo’s kwijt te raken en ga vervolgens over op het opbouwen van je spieren.