Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Bariatrische chirurgie – de laatste strohalm?

Obesitas is in de laatste jaren uitgegroeid tot een van de ernstigste bedreigingen van de volksgezondheid in de Westerse wereld. Obesitas maakt geen onderscheid naar ras, sexe of leeftijd . De slachtoffers lijden vaak in stilte: op veel begrip van slankere mensen hoeven ze niet te rekenen.

Er zijn verschillende manieren om overgewicht aan te pakken. De veiligste methode is gezond eten en veel meer bewegen. Mensen die snel veel willen afvallen grijpen al snel naar pillen en voedselsupplementen die echter niet zonder risico’s en bijwerkingen zijn.

Bariatrische chirurgie – dat wil zeggen een operatieve ingreep tegen overgewicht – is een optie voor mensen waarbij het overgewicht levensbedreigend is en er geen andere manier is om af te vallen.

Wat is bariatrische chirurgie?

Bariatrische chirurgie, beter bekent als een obesitasoperatie, is een operatie die tegenwoordig vrij regelmatig wordt toegepast. Er zijn twee soorten:

1.Een restrictieve ingreep: hiermee wordt bereikt dat er minder voedsel in het lichaam wordt opgenomen
2.Een malabsorptieve ingreep: hiermee wordt bereikt dat het lichaam minder calorieën en voedingsstoffen uit het voedsel wordt opgenomen.

Bariatrische chirurgie is niet voor iedereen. Voor het zover is moet je chirurg eerst vaststellen of je begrijpt wat het inhoudt en of jouw toestand ernstig genoeg is.

  • Bariatrische chirurgie is een ernstige ingreep. Het is niet zomaar een cosmetische operatie.
  • Bariatrische chirurgie is geen liposuctie. Er wordt geen vet weggezogen.
  • Obesitasoperaties zijn niet zonder risico voor de gezondheid.
  • Bariatrische chirurgie heeft niet het laatste woord. Wanneer je niet na de ingreep je levensstijl verandert zal de ingreep weinig uithalen.
  • Het komt voor dat het herstel na de operatie niet goed verloopt en er nog een operatie noodzakelijk is.

Complicaties die op kunnen treden bij bariatrische chirurgie

  • Interne bloedingen
  • Aantasting van de milt
  • Problemen als gevolg van de verdoving en medicijngebruik
  • Diepe ader thrombose – een bloedprop die zich vormt in de pelvis of een been. In het ergste geval kan dit pulmonair embolisme en  overlijden tot gevolg hebben.
  • Infecties
  • Zweren

Het lange termijn effect van obesitasoperaties

Het effect op de lange termijn hangt af van de individuele patiënt: zijn medische toestand, zijn gewicht en of hij in staat is na de operatie een gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen.
Gemiddeld genomen is de operatie voor 50 tot 77% van de patiënten succesvol. Het succes wordt afgemeten aan het streefgewicht dat de patiënt voor de operatie met de chirurg heeft vastgesteld.

Er is geen magische oplossing voor obesitas. Zelfs een succesvolle obesitasoperatie garandeert niet, dat men later niet weer aankomt. Het is belangrijk te beseffen dat een gezond dieet en regelmatig bewegen de beste manier is om permanent af te vallen.