Waarom lukt het me niet af te vallen?
Veel mensen zijn op zoek naar een snelle oplossing voor hun overgewicht. Over de hele wereld zijn miljoenen mensen op zoek naar een manier om af te vallen. De afslankindustrie speelt daar handig op in. Er zijn honderden verschillende afslankproducten: cremes, drankjes, pleisters, afslankthee en nog veel meer. Toch lijkt het er niet op dat er veel mensen door deze producten geholpen worden – er zijn nog steeds veel te veel mensen met overgewicht. Waarom werken deze producten niet? Wat is er mis mee?
Wanneer je op het internet met de woorden afslanken of afvallen googelt vind je duizenden treffers. Websites over afslankproducten, dieeten en trainingsprogramma’s. Als je een paar van deze sites leest zal je opvallen dat éen woord steeds terugkomt: het woord SNEL. Product X belooft zichtbaar resultaat in 2 weken, product Y zelfs een slank lichaam in een week.
De vraag is natuurlijk of dat wel kan.
Wat zijn de effecten van een supersnel afvallen?
Er zijn op dit moment talloze producten op de markt die claimen dat je supersnel kunt afvallen. In veel gevallen moet je louter op drankjes of shakes leven, in andere gevallen mag je zelfs bijna helemaal niets eten. Sommige van deze dieeten beloven je dat je in twee weken al geweldige resultaten zult zien. Zou dat niet fantastisch zijn?
Ja en nee. Als jij aan zo’n dieet begint kun je er vrijwel zeker van zijn dat je binnen twee, drie weken inderdaad afvalt. Je zult ongetwijfeld in de wolken zijn met het resultaat. Maar pas op, er staat je een onaangename verrassing te wachten…
Afvallen en daarna dubbel zoveel aankomen…
Nadat je zoveel afgevallen bent kom je plotseling tot de ontdekking dat je weer aankomt. Sterker nog, niet alleen kom je terug op je oude gewicht, je wordt zelfs zwaarder! Dat is het grote probleem van deze snelle dieeten. Nadat je je plateau hebt bereikt val je niet verder meer af, en door de vele bijwerkingen van deze producten kom je zelfs aan. Dat is de reden waarom deskundigen dit soort snelle hongerdieeten afraden. Om echt af te vallen zul je toch echt gezond moeten gaan eten en meer moeten bewegen.
Een van de bijwerkingen van dit soort dieeten waarbij je weinig of niets eet is dat je stofwisseling trager wordt. De hersenen krijgen het signaal dat er een voedselcrisis op handen is en schakelen over op de zogenaamde hongermodus. Wanneer het lichaam in deze modus is, vertraagt de stofwisseling. Wanneer je dus na je dieet weer normaal gaat eten is je lichaam nog steeds in de hongermodus. Je stofwisseling is nog traag en de calorieën die je binnenkrijgt worden dus niet verbrand maar omgezet in vet.
Dit is het grote gevaar van snelle hongerdieeten. Gelukkig zijn er ook gezonde en effectieve manieren om af te vallen; afvallen begint altijd met gezond eten en meer bewegen.