Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Wat bedoel je met omgekeerde effecten van diëten?

Twee weken voor je trouwdag besluit je om nog snel wat af te vallen. Dat wil je met één van de vele crash diëten doen. Je kiest een dieet met alleen maar vloeibaar voedsel. Dat is heel moeilijk, want je voelt je de hele dag door uitgehongerd. Maar je hebt er alles voor over om er op je trouwdag goed uit te zien. En inderdaad, het is gelukt: op je trouwdag ben je slanker dan je ooit.

Je bent gelukkig met je nieuwe echtgenoot en blij met je nieuwe figuur. Je hoopt dat je nu voorgoed zo slank zult blijven. Maar helaas, na enkele weken merk je dat alle pondjes er weer aangekomen zijn. Hoe weinig je ook eet, je wordt weer net zo dik als voor je bruiloft, of zelfs nog dikker dan vroeger. En je vraagt je af: hoe kan dit?

Is dit jouw overkomen en ken je dit fenomeen maar al te goed? Weet dan dat dit het omgekeerde effect van diëten wordt genoemd. Dat houdt in dat je in het begin wel afvalt, maar na een tijdje zit alles er net zo snel weer aan. Wil je weten waarom dit gebeurt? Lees dan verder!

Wat is het jojo-effect?

Het jojo-effect houdt in dat je lichaamsgewicht in een soort slingerbeweging terecht is gekomen. Het joje-effect is heel moeilijk om te controleren en terug te brengen naar een normale toestand. De oorzaak van het jojo-effect is het volgen van het zogenaamde jojo-dieet: een dieet dat je drastisch uithongert, waardoor je heel snel gewicht verliest.

Want wat gebeurt er als je een jojo-dieet volgt? Je lichaam krijgt niet genoeg energie binnen en begint met het verbranden van vetcellen die in het lichaam zijn opgeslagen. Hierdoor verlies je inderdaad een paar kilo’s. Maar na een tijdje begint je stofwisseling zich aan deze nieuwe situatie aan te passen. Je lichaam begint met het langzamer verbranden van calorieën, om spaarzamer om te gaan met energie. Je lichaam ‘denkt’ in feite dat er een tekort aan voedsel is en bereidt zich voor op nog moeilijkere tijden!

Het resultaat is dat je nu minder eet dan voorheen en in feite niet genoeg voedingsstoffen meer binnen krijgt. Tegelijkertijd staat je stofwisseling op de spaarstand en worden de calorieën die je binnen krijgt maar heel langzaam verbrand. Hierdoor begint je lichaam de extra vetten die je met het weinige voedsel hebt binnen gekregen op te slaan in plaats van te verbranden.

De nadelen van jojo-diëten
Als je dan ook nog weer normaal gaat eten omdat je lichaam de voedingsstoffen dringend nodig heeft, komen de kilo’s er nog sneller aan. Het is heel moeilijk om te stofwisseling weer op de normale snelheid te krijgen. In feite heb je een heel groot probleem gecreëerd. Als je opnieuw op dieet gaat, val je weer af, maar zodra je daarmee stopt, kom je snel weer aan. Het is een vicieuze cirkel, waar maar heel moeilijk uit te komen is.

En dat alles is veroorzaakt door het volgen van een dieet dat is gericht op het snel verliezen van gewicht nu, en niet op blijvend afvallen en slank blijven in de toekomst. Dat is dus het grote gevaar van de zogenaamde crash diëten, die er op gericht zijn door middel van uithongering in korte tijd gewicht te verliezen. Denk driemaal na voordat je begint aan zo’n dieet. Trouw liever een maatje te dik en begin daarna aan een verantwoord en veilig afvalprogramma dat langdurige resultaten oplevert.