Het belangrijkste ingrediënt van je dieet is motivatie. Zonder motivatie hoef je simpelweg niet aan een dieet te beginnen. Er zijn diverse technieken waarmee motivatie in gang gezet kan worden en gedragstherapie is een van deze technieken. Met betrekking tot afslanken kan gedragstherapie helpen gedrag aan te leren waardoor een persoon succesvol kan afslanken.
Het principe van gedragstherapie:
Gedragstherapeuten proberen ongewenste gedragingen en emoties te doen verdwijnen of te veranderen door de prikkel aan de basis hiervan, te koppelen aan een ander, constructiever gedrag. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werkt gedragstherapie niet of nauwelijks met een systeem van straffen om gewenst gedrag af te leren, maar meer met een beloningssysteem om een gedragsverandering (verbetering) aan te leren. Straf maakt namelijk alleen duidelijk wat iemand niet moet doen, en niet wat wél gewenst gedrag is. Binnen de gedragstherapie worden ook wel de begrippen positieve en negatieve bekrachtiging gebruikt. Dat zijn de versterkende motoren achter het in stand houden van gedrag.
Hoe werkt gedragstherapie:
- Met gedragstherapie wordt gekeken naar het bewerkstelligen van kleine veranderingen in plaat van hele grote veranderingen. Het biedt de patiënt een basis waarop verder geborduurd kan worden omdat grote veranderingen meestal maar kort duren. Het bevordert positiviteit waardoor de motivatie toeneemt.
- Het heeft dus een positieve benadering van het probleem in plaats van het overbekende negatieve gevoel dat gepaard gaat met overgewicht. Dus in plaats van “ik ben veel te dik” wordt de gedachte “ik werk er naar toe slank te zijn”. De patiënten krijgen een goed, positief gevoel waardoor de motivatie te beginnen en door te zetten versterkt wordt.
Met gedragstherapie kunnen veranderingen aangebracht worden in je gedrag waardoor je in staat bent bepaalde negatieve dingen in je leven voorgoed te veranderen in iets positiefs. De therapie identificeert je problemen en waar je de fout ingaat, zodat je leert dit te voorkomen.