Afslank Artikelen

Hoe beïnvloedt je dagelijkse glaasje wijn je dieet? De 5 belangrijkste weetjes

wijn dieet

Nieuwe onderzoeksresultaten over gezonde voeding halen regelmatig de krantenkoppen. Ook het internet staat er bol van. De kans is groot dat je dus al hebt gehoord dat een onderzoek uitwees dat 2 glazen wijn voor het slapen gaan kan helpen bij het afvallen. Heuglijk nieuws voor wijnliefhebbers die graag op hun figuur letten, maar jammer genoeg is het niet zo simpel als het klinkt. Lees hieronder meer over hoe jouw dagelijkse glaasje wijn je dieet beïnvloedt en oordeel zelf!

1. Resveratrol in wijn heeft een positief effect op je vetverbranding

Onderzoekers aan verschillende Amerikaanse universiteiten hebben de relatie tussen wijn en onze vetverbranding onderzocht. Zij ontdekten dat resveratrol, een stofje waarvan rode wijn een flinke hoeveelheid bevat, ervoor zorgt dat zogenaamde ‘witte vetcellen’ worden omgezet in ‘beige vetcellen’. Je lichaam kan deze beige vetcellen gemakkelijker verbranden dan de witte.

2. Resveratrol wordt beter opgenomen als je er niet bij eet

Een van de redenen waarom twee glazen wijn na de avondmaaltijd gunstig zouden zijn, is het gegeven dat eiwitten uit je voeding de effecten van reservatrol op je vetverbranding belemmeren. Tegelijkertijd belemmert de alcohol in wijn juist weer de opname van bepaalde voedingsstoffen uit je eten. Wacht daarom totdat je avondeten een beetje is gezakt voordat je je glaasje wijn neemt.

voldoende slaap

3. Twee glazen wijn kunnen je helpen (in)slapen

Heb je moeite met ontspannen en inslapen aan het einde van de dag, dan kunnen 2 glazen wijn je hierbij helpen. Er is wel een kans dat je wat lichter slaapt, maar dit verschilt per persoon. Als je goed slaapt op deze hoeveelheid wijn, dan is dit gunstig voor je dieet. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat slaaptekort een belangrijke boosdoener is voor je eetgewoonten. Mensen die moe zijn, eten vaak teveel en ongezonder.

4. Wijn bevat veel lege calorieën

Het moet gezegd worden: naast enkele nuttige stofjes zoals reservatrol, bevat wijn vooral veel calorieën met een lage voedingswaarde. Per glas zit je al snel op 110 tot 130 calorieën. Dit aspect van wijn kan dus juist nadelig zijn voor je dieet. Het is op dit moment moeilijk vast te stellen of de voordelen van wijn tegen dit nadeel opwegen.

5. Overdaad schaadt

2 glaasjes wijn per dag is nog net binnen de grenzen van de hoeveelheid alcohol die acceptabel is voor je gezondheid. Je kunt je wel afvragen of het goed is als je er afhankelijk van wordt. Bovendien is het voor sommige mensen moeilijk om na 2 glaasjes wijn te stoppen. Als je echter meer drinkt dan dit aantal, worden de effecten van wijn nadelig. Teveel alcohol vertraagt namelijk juist je vetverbranding, omdat je lichaam al haar energie nodig heeft om de alcohol te verwerken.

Is jouw wijnglas halfvol of halfleeg?

Zoals je hebt kunnen lezen, lijkt het drinken van 2 glazen wijn voor bedtijd positieve effecten te kunnen hebben op je vetverbranding. Sommige mensen helpt het ook inslapen, wat ook gunstig is voor je dieet. Toch heeft het door de alcohol ook een keerzijde. Of het wijnglas halfvol of halfleeg is, hangt vooral van jou af.

Hopelijk helpt dit artikel je bepalen of wijn onderdeel moet zijn van jouw dieet.

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan op social media!