Afslank Artikelen

Hoe voorkom je aankomen tijdens de feestdagen? De 7 beste tips!

Vrouwen op een feest

Wie kijkt naar de winkelschappen, weet genoeg: de feestdagen komen eraan! Deze liggen sinds september al vol met pepernoten en ander Sinterklaassnoep. Inmiddels zijn daar al kerstkransjes en andere feestelijke versnaperingen bijgekomen. Het is dus niet gek dat veel mensen aankomen tijdens de feestdagen, maar ook al in de periode ervoor. Hieronder vind je de 7 beste tips om in deze verleidelijke maanden op gewicht te blijven.

1. Weeg jezelf twee keer in de week

Volgens onderzoek beginnen veel mensen al in oktober aan te komen. Na de feestdagen duurt het vaak wel 5 maanden voordat het extra gewicht weer verdwenen is. Houd je gewicht goed in de gaten door jezelf regelmatig te wegen. Twee keer per week voor het ontbijt is voldoende.

2. Begin de dag actief!

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die ’s ochtends sporten, daar de hele dag profijt van hebben. Ze bewegen dan later op de dag ook meer en kunnen beter de verleiding van ongezonde snacks weerstaan. Een goed begin van de dag is het halve werk!

3. De kunst van het kiezen

Veel feestjes gaan gepaard met kleine hapjes, zodat er veel keuze is. Verken het aanwezige voedsel en bepaal voor jezelf wat je écht niet wilt laten staan en kies alleen dat. Eet dit vervolgens in een beschaafde hoeveelheid, maar geniet met volle teugen!

4. Haal diep adem

Heel veel feestelijk eten is bijzonder verleidelijk. Zoet, vet, sappig en bijna niet te weerstaan. Ligt het naar je te lonken, maar weet je dat je eigenlijk al genoeg hebt gegeten? Sluit je ogen dan en haal diep adem. Focus 30 seconden op je ademhaling en kijk dan of je nog steeds wilt eten. Grote kans dat dit niet zo is.

Vrouwen op een feest

5. Spaar je trek niet op

Het klinkt als een goed plan: gedurende de dag weinig eten, zodat je tijdens het feestelijke avondeten niet hoeft in te houden. In de praktijk pakt dit vaak niet goed uit. Je komt namelijk al hongerig en gefrustreerd bij je etentje aan, waardoor je snel over de schreef gaat met de calorierijke gerechten. Eet gewoon gezonde porties, verspreid over de dag en je gewicht blijft onder controle.

6. Geniet van toetjes – met mate

Toetjes zijn vaak een bron van extra calorieën. Tegelijkertijd kunnen ze een goede bron zijn van feestvreugde en een beetje zondigen mag natuurlijk best. Neem daarom wel een kleine hoeveelheid dessert, maar beperk jezelf tot drie happen, waar je echt van geniet.

7. Weg met restjes!

De feestdagen worden meestal gekenmerkt door een gevoel van overvloed. Vaak maken we ook meer eten klaar dan nodig is voor het aantal eters. Het gevolg is dat je vaak de volgende dag of zelfs week nog calorierijk feestvoedsel blijft eten. De kans op aankomen is dan wel heel groot. Eten weggooien is zonde, maar misschien kun je iemand anders blij maken met jouw restjes?

Blijf licht tijdens de donkere dagen rond kerst

De feestdagen zijn bijna onlosmakelijk verbonden met veel en lekker eten en drinken. Het is dan ook een tijd om te genieten van alles wat het leven mooi maakt. De bovenstaande tips kunnen je helpen om dit op een verantwoorde manier te doen, zonder dat je feestvreugde helemaal verloren hoeft te gaan. Welke ga jij toepassen?

Genoten van dit artikel? Deel het dan op social media!