Afslanken is niet altijd gemakkelijk. Slank blijven al helemaal niet. De meesten van ons komen dan ook al snel in de verleiding als een dieet-guru beweert een gemakkelijke manier te hebben gevonden om gewicht te verliezen. In de praktijk blijkt echter vaak dat áls zulke methoden al effect hebben, dit maar van korte duur is. Sommige afvaltrucs zijn zelfs slecht voor je gezondheid. Laat je niet verleiden en lees snel verder om de 5 grootste mythes over afvallen te ontdekken.
1. Maaltijden overslaan is geen goed idee
Op het eerste gezicht lijkt maaltijden overslaan een goede manier om af te vallen. Je krijgt zo minder calorieën binnen. Maar doordat je ook allerlei processen in je lichaam verstoort, is het toch geen goed idee. Ten eerste word je hongerig, waardoor het moeilijker wordt om ongezonde snacks te weerstaan. Ten tweede krijgt je lever geen signaal dat hij moet stoppen met glucose aanmaken. Extra suiker in je bloed wordt daardoor eerder opgeslagen als vet. Bovendien mis je belangrijke voedingsstoffen en voel je je sneller moe en geïrriteerd.
2. Koolhydraten zijn niet zo slecht
De laatste jaren hoor je vaak dat mensen koolhydraten zo veel mogelijk uit hun dieet proberen te schrappen, omdat ze denken dat ze daardoor sneller afvallen. Er zijn wel meer diëten die pleiten voor het vermijden van een hele categorie voedsel, maar voor je gezondheid is het beter om je voeding in balans te houden. Eet dus wel gewoon alle voedselgroepen, inclusief koolhydraten. Ze zijn namelijk een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Je kunt wel kleinere porties nemen. Kies bovendien voor volkoren brood, pasta en granen. Deze bieden je extra vezels, wat goed is voor je gezondheid.
3. Je hoeft niet alle vetten te vermijden
Veel producten, van chips tot ontbijtkoek, zijn vandaag de dag verkrijgbaar in varianten met een lager vetgehalte. Het lijkt misschien een goed idee om voortaan voor deze alternatieven te kiezen, maar je loopt het risico dat je hiermee per ongeluk veel extra suiker binnenkrijgt. Om producten met minder vet toch lekker te laten smaken, voegen fabrikanten namelijk vaak meer suiker toe. Kies dus gewoon voor de reguliere producten, maar eet er kleinere hoeveelheden van.
4. Je mag ook ’s avonds laat nog eten
Er wordt vaak gezegd dat je na het avondeten niets meer mag eten als je af wilt vallen, omdat je lichaam ’s nachts minder energie verbrandt. Hoewel je doorgaans in de nachtelijke uurtjes inderdaad minder actief bent, zal je lichaam voeding op dezelfde manier verteren. Vind je het fijn om voor het slapen gaan nog wat te eten, dan mag dat best. Kies voor een gezonde snack, zoals een schaaltje yoghurt, wat fruit of een handje noten. Wat je eet, is uiteindelijk belangrijker dan wanneer.
5. Calorieën zijn niet alles wat telt
Voor veel mensen betekent diëten calorieën tellen. Natuurlijk is het verstandig om een globaal idee te hebben van de hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt en binnenkrijgt. Zo zie je of je minder moet eten, of meer moet bewegen. Maar calorieën zeggen niets over hoe gezond je eten is. 1000 calorieën aan ongezonde snacks is een laag aantal, maar erg goed voor je is het niet. Eet liever meer calorieën uit maaltijden die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen en zorg dat je dieet in balans is. Dat is veel beter voor je gezondheid!
Verantwoord afvallen: hoe kan het wél?
Afvallen op een gezonde manier is wel degelijk mogelijk. Er zijn alleen geen simpele oplossingen voor. Het vergt een verandering van je hele levensstijl. Zorg dat je genoeg slaapt, genoeg beweegt en genoeg voedingsmiddelen binnenkrijgt die nodig zijn om goed te functioneren.