Afslank Artikelen

Feiten over vet en andere dieetmythes

Een dieet volgen is vandaag de dag een grote trend. Vrijwel iedereen wil slank zijn en mensen hebben er alles voor over om af te vallen. Er bestaan heel veel afvalprogramma’s, die alle duizenden volgelingen hebben. Sommige mensen hebben er succes mee, anderen houden er na een maand al mee op, omdat ze geen resultaten zien of moe zijn van het constante hongergevoel en de stress van het niet kunnen eten van zo veel geliefde voedingsmiddelen. Ze vallen weer terug in hun oude gewoontes en al snel zitten alle pondjes er weer aan.

Het boek ‘The Fat of the Matter and Other Diet Myths’ (Feiten over Vet en Andere Dieetmythes) werd geschreven door Dr. Nikki Goldman, PhD. In haar voorgaande boek ‘Success for the Diet Dropout’ (Succes voor de Dieetafvallige) beschreef ze enkele technieken om op natuurlijke wijze af te vallen en slank te blijven, zonder daardoor geobsedeerd te raken en constant bezig te zijn met gewicht, diëten en afvallen.

Geef je lichaam het voedsel dat het nodig heeft:
Een voorbeeld uit dit boek is Caryn, die een afvalprogramma begon te volgen en na enkele jaren ontdekte dat ze aankwam in plaats van afviel. Ze raakte hierdoor heel erg gefrustreerd en gedemotiveerd. Ze begreep niet wat er aan de hand was. Ondanks het uitgebalanceerde dieet dat ze volgde, had ze bijna de hele tijd honger. Ze wisselde periodes met uithongering af met periodes waarin ze zichzelf vol vrat. Ze wist dat er met het dieet dat ze volgde niks mis was, want het was een heel bekend en alom geprezen dieet. En dus kwam ze tot de conclusie dat het wel aan haar moest liggen.

Caryn’s probleem was dat ze haar lichaam niet gaf wat het nodig had. Op een gegeven moment maakte ze kennis met de methodes uit het boek ‘Success for the Diet Dropout’. Hiervoor moest ze meer gaan eten, vooral meer granen en bonen. En hoewel ze nu meer calorieën innam, begon ze af te vallen. De oorzaak hiervan van het uithongerings-vreet-patroon is namelijk dat als je jezelf bepaalde noodzakelijke voedingsmiddelen onthoudt, je lichaam daar vreselijk naar begint te verlangen. Men heeft onderzoek uitgevoerd op laboratoriumratten, waarbij de ratten op een beperkt dieet werden gezet. Zodra de beperking werden opgeheven begonnen te ratten weer veel te eten.

Honger jezelf niet uit:
Een probleem dat dus veel voorkomt is dat mensen het zowel geestelijk als lichamelijk niet volhouden om van allerlei voedingsmiddelen verstoken te blijven en op een gegeven moment gaan ‘bingen’. Vervolgens raken ze hierdoor gedeprimeerd en ontmoedigd en krijgen ze nog meer behoefte om zichzelf vol te stoppen. Het natuurlijke instinct om voldoende en gezond te eten is helemaal ondergesneeuwd geraakt. Dit was ook het geval bij Jonathan. Hij was boos op zichzelf omdat het hem niet lukte 24 uur lang te vasten. Een dergelijke eis aan jezelf stellen is echter heel onrealistisch, want bijna niemand kan dat.

Janie’s geval leek hier veel op. Ze volgde een dieet en had elke nacht een hongergevoel. Ze probeerde de signalen van haar lichaam te negeren en at niets. Op een avond at ze een boterham en raakte vervolgens heel boos op zichzelf. Uiteindelijk werd haar duidelijk gemaakt dat de eisen die ze aan zichzelf stelde buitengewoon onrealistisch waren.

Je moet nooit het signaal van je lichaam dat je trek in iets hebt of honger hebt negeren. Je lichaam geeft aan dat het bepaald voedsel nodig heeft om zichzelf in stand te kunnen houden. Als je honger hebt, dan moet je eten, en als je geen honger hebt, dan moet je niet eten.

Om het even kort samen te vatten in de ‘Handleiding en Instructies voor Eigenaren van Magen’: ‘Als je honger hebt, eet dan. Als je geen honger hebt, eet dan niet.’