Afslank Artikelen

De waarheid over onopzettelijk gewichtsverlies

Klinkt het niet geweldig: helemaal niets doen – geen dieeten, niet sporten, maar toch afvallen? Tenslotte is sporten vermoeiend en tijdrovend, en dieeten, nu ja – hoe serieus moet je die nemen?

Van onopzettelijk gewichtsverlies spreken we als je gewicht vermindert zonder dat je probeert af te vallen door bijvoorbeeld te sporten of je aan een dieet te houden.

Onopzettelijk gewichtsverlies komt bij veel mensen voor. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht fantastisch, en je kunt misschien een steek van jaloezie niet onderdrukken, maar in veel gevallen is er geen enkele reden om afgunstig te zijn. Onopzettelijk gewichtsverlies treedt vrijwel alleen op bij ernstige aandoeningen.

De oorzaken van onopzettelijk gewichtsverlies
Onopzettelijk gewichtsverlies kan vele oorzaken hebben: AIDS, kanker, chronische diarree, infecties, ondervoeding zijn ziektes die gewichtsverlies veroozaken.

Ook je levensstijl kan leiden tot gewichtsverlies: depressies, drugs (vooral amphetaminen en laxatieven), eetproblemen, beugels, en – bij kinderen – manipulatief gedrag.

Dit zijn allemaal ziektes en aandoeningen die je liever niet wilt hebben. De vraag of je liever een beetje te dik bent, of radikaal wilt afvallen, maar daarvoor aan een van deze aandoeningen moet leiden, laat zich waarschijnlijk gemakkelijk beantwoorden. Hoewel niet onderschat moet worden hoe erg mensen fysiek en emotioneel aan overgewicht kunnen lijden.

Wanneer moet je hulp inroepen?
Wanneer moet je je nu zorgen maken en naar de dokter gaan? Wanneer je werkelijk geen verklaring kan vinden voor het feit dat je gedurende zes tot twaalf maanden gewicht verliest is het goed om met je huisarts te gaan praten. Wanneer er naast het onopzettelijke, onverklaarbare, gewichtsverlies andere symptomen optreden moet je natuurlijk gelijk naar de dokter.

Wat kun je van je arts verwachten
Om meer te weten te komen over je onopzettelijke gewichtsverlies zal je arts je eerst bestoken met lange lijsten van vragen om er achter te komen wat de oorzaak zou kunnen zijn van je gewichtsverlies.

Wanneer je gewicht verliest doordat je verslaafd bent geraakt aan drugs of medicijnen of dat je een eetstoornis of depressie hebt ontwikkelt, zal je huisarts je doorverwijzen naar een kliniek of psychiater. In het geval dat je gewicht bent verloren doordat je tandproblemen hebt, zal hij je uiteraard naar je tandarts sturen.

In het geval van ziektes, zal de arts allereerst proberen de ziekte te behandelen. Tijdens de behandelperiode zal het misschien noodzakelijk zijn dat je op kunstmatige wijze moet worden gevoed zodat je lichaam de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft tegen de ziekte te vechten.

In alle gevallen is het een goed idee om bij een dieetis langs te gaan om je te laten voorlichten over wat je nu in jouw situatie het beste kunt eten.
Onopzettelijk gewichtsverlies klinkt mensen die lijden aan overgewicht misschien als muziek in de oren, maar omdat het bijna altijd veroorzaakt wordt door ernstige aandoeningen is er geen enkele reden jaloers te zijn.