Site pictogram Snel Afvallen

Word je soms dik van je dieet?

Een dieet volgen kan soms echt moeilijk zijn. Niet alleen om het vol te houden, maar ook om er resultaten mee te bereiken. Als je op een dag zomaar besluit om te gaan afvallen en willekeurig een turbo dieetplan uitkiest, loop je grote kans dat het mislukt. Een afvalprogramma moet je nauwkeurig plannen en aanpassen aan je leefstijl en lichamelijke behoeftes. Je hebt er bovendien heel veel discipline, vastberadenheid en optimisme voor nodig.

Kies een geschikt dieet:
Er wordt wel beweerd dat er momenteel meer dan 26.000 verschillende diëten en afvalprogramma’s in omloop zijn. Weet dat niet elk plan voor iedereen geschikt is. Kies dus een plan dat bij jouw lichaam past en waar je je comfortabel bij voelt. Er zijn mensen die succes hebben geboekt met hun dieet, maar er zijn ook vele anderen bij wie alle afvalpogingen jammerlijk zijn mislukt.

Duizenden mensen zijn ooit serieus aan een dieet begonnen, zagen geen enkel resultaat en hebben het vervolgens weer opgegeven. Dit leidt natuurlijk tot veel teleurstelling, stress en frustratie. Onderzoek heeft helaas aangetoond dat je van stress juist nog dikker wordt. Andere mensen houden het wel vol en bereiken hun doel. Maar vervolgens grijpen ze weer naar dat zo gemiste eten en drinken en houden op met hun oefeningen. Ze richten zich alleen op het afvallen maar niet op het onderhoud van hun lichaam. En wat gebeurt er? Binnen de kortste tijd zitten alle kilo’s er weer aan en zijn ze helemaal ontmoedigd geraakt.

Slechts 1 tot 2 % van de mensen lukt het om af te vallen en voorgoed op een laag gewicht te blijven. De anderen bereiken helemaal niet hun doel, of, als het ze wel lukt, vallen ze weer terug in hun oude patroon en zijn ze al snel weer net zo dik als vroeger.

Waarom werken veel diëten niet?
Het is dus heel belangrijk dat je begrijpt waarom veel diëten niet werken. Daar is namelijk een reden voor:

Een onjuist dieet dat niet effectief is leidt alleen maar tot meer stress, en door stress ga je juist meer eten. Stress wordt gecontroleerd door chemische stoffen, zogenaamde neurotransmitters, in je hersenen. Zowel stress als een ongezond dieet veroorzaken een verstoring van het evenwicht van de verschillende neurotransmitters in je hersenen, waardoor je sterk gaat verlangen naar lekkere dingen waar je dik van wordt en die je dan ook niet kunt weerstaan. Je bevindt je wat betreft je dieet constant tussen twee extremen. Ofwel, je houdt je er strikt aan en eet alleen de dingen die mogen en laat alle zoete en vette voedselproducten staan, ofwel, zodra dat mislukt begin je weer alles te eten wat je niet mocht eten. Er is geen enkel plan en geen enkele strategie die je kunnen helpen het vol te houden.

Hieronder volgen enkele technieken die je kunnen helpen het wel vol te houden:

Eet wat je wilt:
Ontzeg jezelf niet alles wat je lekker vindt. Op een gegeven moment zul je het niet meer kunnen uithouden nog langer zonder dat voedsel te moeten leven. Maak gebruik van de zogenaamde paradoxtechniek: eet een beetje van wat je zo lekker vindt en absoluut niet kunt missen. Je zult er dan versteld van staan hoe snel je gedachten aan die lekkernijen uit je hoofd zullen verdwijnen.

Eet langzaam:
Eet al je voedsel langzaam en bewust en geniet ervan. Als je snel eet, ben je je er minder bewust van hoeveel je eigenlijk eet en ga je al snel over het verzadigingspunt heen, zonder dit in de gaten te hebben. Als je langzaam eet, leer je het signaal van je lichaam herkennen, namelijk: ik zit vol.

Zoek afleiding:
Heb je honger of trek als je verdrietig, gelukkig, verveeld of gedeprimeerd bent? Dan ben je een emotionele eter. Elke keer als je een onaangename of moeilijke emotie ervaart, grijp je naar je verzachtende en troostende voedselproducten. Probeer jezelf aan te leren om in plaats daarvan je gedachten af te leiden naar iets anders. Je kunt naar muziek gaan luisteren, iemand opbellen, een film kijken, gaan sporten of wandelen, enzovoorts. Je geest zal dan snel ontspannen. Als het echt moeilijk wordt, neem dan een gezond tussendoortje, bijvoorbeeld een appel of glas vruchtensap.

Stel jezelf een doel. Eet matig en train regelmatig. Volg bovenstaande technieken en blijf vooral van het leven genieten. Je lichaam zal de rest vanzelf doen.

Mobiele versie afsluiten