Deskundigen zijn het erover eens dat het volgen van een vegetarisch dieet een goede manier is om af te vallen. Een vegetarisch dieet, gekoppeld aan meer bewegen, kan inderdaad tot gewichtsverlies leiden, maar de reden daarvan is een andere dan meestal wordt verteld.
Vegetarisch versus Veganistisch
Het is allereerst belangrijk om een onderscheid te maken tussen een vegetarisch en een veganistische dieet. Iemand die vegetarisch eet, onthoudt zich van het eten van vlees, maar eet wel zuivelproducten en eieren. Een veganist eet helemaal geen dierlijke producten.
Dit is een belangrijk onderscheid omdat je met een vegetarisch dieet nog steeds heel veel vetten en calorieën binnen kunt krijgen met bijvoorbeeld chips, kaas en mayonnaise. Wanneer je deze producten blijft eten zul je niet afvallen.
Veganisten zijn zo restrictief dat de kans dat zij ongezonde vetten binnenkrijgen niet zo groot is. Zij lopen eerder het risico dat ze niet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen.
De waarheid omtrent vegetarische diëten
Je kunt alleen afslanken met een vegetarisch dieet als het weinig calorieën bevat. De gouden regel is dat je evenveel calorieën moet kunnen verbranden als je opneemt. Een vegetariër die zich te buiten gaat aan fastfood wordt een dikke vegetariër, hoe goed hij er ook in slaagt vlees links te laten liggen.
De statistieken voor vegetariërs zijn goed: slechts 6% van hen is te zwaar en dat is toch een stuk minder dan de bijna 45% van hen die wel vlees eten.
Waarom verlies je gewicht?
Het gewichtsverlies van een vegetariër komt hoofdzakelijk omdat hij veel meer complexe koolhydraten en vezelrijk voedsel binnenkrijgt en zijn maaltijden meestal minder calorierijk zijn. Complexe koolhydraten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet omdat dat goede energiebronnen zijn en het lichaam snel het gevoel geven vol te zitten.
Vezelrijk voedsel zoals bananen, havermout en aardappelen helpen het lichaam afvalstoffen te lozen en zorgen voor een goede spijsvertering. Bananen zijn ook goed tegen depressies en helpen het spijsverteringssysteem zich aan een vegetarisch dieet aan te passen.
Vegetariërs krijgen weinig proteïnen binnen. Proteïnen zijn echter belangrijk, en hoewel er ook proteïne zit in bijvoorbeeld bonen, groene bladgroenten en andere groente, is het toch verstandig om bijvoorbeeld extra kaas en pindakaas te eten. Het nadeel is dat als je daar veel van eet, je ook weer aankomt.
Het staat buiten kijf dat je met een vegetarisch dieet af kunt vallen, maar het is een goed idee om altijd even met een dieetist of je huisarts te gaan praten over je nieuwe levensstijl. Zorg voor een uitgebalanceerd en goed doordacht dieet, zodat je niet de hele dag loopt te snacken omdat je honger hebt of bepaalde voedingsstoffen tekort komt.
Wanneer je echt snel wilt afvallen is het een goed idee je vegetarische dieet te combineren met Bikram yoga of Pilates.